телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Проучване показва, че европейците обичат да употребяват, а техните наркотици са по-силни и по-чисти от всякога

Проучване показва, че европейците обичат да употребяват, а техните наркотици са по-силни и по-чисти от всякога

Чистотата и силата на незаконните наркотици в Европа се повишават според новия доклад на Европейския мониторинг център за наркотици и зависимост към наркотици (EMCDDA). В годишния си анализ на тенденциите при наркотиците в Европа EMCDDA открива също, че употребата на хероин намалява, че в отпадните води на Лондон има най-висока концентрация на кокаин сред всички европейски столици и че всяка седмица се появяват на пазара по две нови психоактивни вещества.

Според доклада повече от 80 млн. пълнолетни граждани – почти една четвърт от населението на Европейския съюз (ЕС) – са опитвали незаконен наркотик по някое време през живота си. Канабисът е най-популярният наркотик в Европа, следван от кокаина. Според проучването 1% от пълнолетните европейци пушат канабис „всеки ден или почти всеки ден“. Незаконните наркотици са свързани с 3,4% от случаите на смърт сред европейците на възраст 15-39 г.

EMCDDA открива, че 19,3 млн. европейци на възраст 15-64 г. са употребявали канабис през 2014 г. – приблизително 5,7% от европейското население – като употребата се увеличава в няколко държави като Дания, Финландия, Швеция, Франция и България. Почти 25% от европейските ученици на възраст 15-16 г. са признали, че са пушили марихуана поне веднъж, като в Чехия тези ученици са почти 50%.

Проучването отбелязва също, че канабисът е най-често конфискуваният наркотик в Европа – 80% от 1 млн. конфискации за една година. Според проучването европейците все по-често си отглеждат сами канабис, а броят на конфискуваните от властите растения се е увеличил от 1,5 млн. през 2002 г. на 3,7 млн. през 2013 г.

Представяйки доклада в Лисабон на 4 юни, директорът на EMCDDA Волфганг Гьоц подчерта откритията относно канабиса и каза, че не очаква Европа да легализира наркотика в близко време. „Не виждам дискусия, която да достига това ниво, на което е в Южна и Северна Америка“, каза той.

Друго значимо откритие касае силата на канабиса (съдържанието на ТНС), която се е увеличила драматично през последните години. Според доклада съдържанието на ТНС в изсушената марихуана се е удвоило през последните пет години, а за последните десет години се е удвоило в т. нар. смола. Европейските пушачи могат да „благодарят“ за това на конкуренцията на пазара, особено на домашната продукция, като по този повод докладът казва, че „силни растителни продукти са взели увеличаващ се пазарен дял през последните години“.

Докладът открива също, че броят хора, търсещи лечение заради употреба на канабис, се е повишил от 45 000 през 2006 г. до 61 000 през 2013 г. При хората, търсещи лечение за първи път, най-честата причина е била зависимост към канабис. В същото време търсенето на лечение заради кокаинова зависимост намалява.

И въпреки това, кокаинът – смъркан, инжектиран или пушен като крек кокаин – остава популярен. Според проучването най-високата концентрация от употребяващи е открита в шепа държави – Испания, Ирландия, Франция, Дания и Великобритания, където 9,5% от пълнолетните казват, че са употребявали незаконния стимулант.

Анализ на отпадните води в няколко европейски столици показва, че в лондонската канализация има най-висока концентрация на кокаин в ЕС. Изследването показва обаче, че Лондон изостава от обичащия кокаин Амстердам, когато става дума за уикендите.

Може би не е изненадващо заключението, че голямо количество от европейския кокаин се употребява в нощните клубове – 22% от редовните посетители на клубове казват, че са употребявали кокаин поне веднъж.

Хероинът е най-разпространеният опиоид в Европа, както и най-пристрастяващият. Проучването открива, че макар търсенето на наркотика да не се увеличава, свързаните с хероина проблеми все още са отговорни за най-големия дял от социалните и здравни разходи по отношение на наркотиците в ЕС. Въпреки това, данните показват намаляване в търсенето на лечение заради хероин и като цяло, EMCDDA описва тенденциите при хероина като „относително позитивни“.

В същото време проучването открива, че инжектиращите хероин са в най-голям риск от свръхдоза и че опиоидите са били причина за 66% от фаталните свръхдози. Последните данни също така правят паралел между повишената чистота на хероина и нарастването на броя фатални свръхдози.

EMCDDA отбелязва „възраждане“ на MDMA след намаляване на производството в края на последното десетилетие. Според доклада 12 млн. европейци казват, че са опитвали амфетамини в някакъв момент от живота си, докато 12,3 млн. са употребявали екстази.

EMCDDA подчертава развитието на преднамерена „маркетингова“ стратегия за MDMA и казва, че производителите на наркотици пускат таблетки с висока концентрация в различни форми и украсени с различни лога, за да направят продукта по-привлекателен за потребителите. Изглежда, че днес производството на MDMA в Европа е концентрирано около Белгия и Холандия.

Употребяващите наркотици в Европа също така са изправени пред постоянно снабдяване с нови психоактивни вещества, като през 2014 г. на пазара са се появили 101 нови наркотика. Направени основно от синтетични канабиноиди, стимуланти, халюциногени и опиоиди, много от тези продукти са дизайнерски наркотици (legal highs), които се използват главно от млади хора.

Френският ежедневник Le Figaro отбелязва, че Франция оглавява списъка с 8% от младите французи, които са опитвали някое от новите вещества през последната година. Докато някои от тези продукти могат да се купят на улицата, в повечето случаи те се продават онлайн. Докладът казва, че интернет е „важен двигател“ за този нов пазар и че в момента 651 уебсайта продават дизайнерски наркотици.

Според EMCDDA „растежът на онлайн и виртуалните пазари на наркотици поставя големи предизвикателства пред правоохранителните сили и политиките за контрол на наркотиците“.

Целия доклад на EMCDDA на български език можете да изтеглите оттук: http://www.emcdda.europa.eu/publications/edr/trends-developments/2015

Източник: https://news.vice.com/article/study-finds-europeans-love-to-get-high-and-their-drugs-are-stronger-and-purer-than-ever?utm_source=vicenewstwitter