телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Проучване хвърля светлина върху натиска от връстници и употребата на алкохол

Проучване хвърля светлина върху натиска от връстници и употребата на алкохол

Ново пилотно проучване с участието на Университета в Стърлинг установи, че повече от четирима от петима души във Великобритания са били под натиск от страна на приятели да консумират алкохол.

Проучване, проведено във връзка с кампанията „Една година без бира“ (One year no beer, OYNB), разкрива, че 85% от мъжете и жените са били насърчавани от колегите си да пият – което го прави най-важният фактор, когато става дума за пиене на алкохол.

Половината от 1697 анкетирани са признали, че са били подложени на натиск да пият алкохол от колеги и семейство, като двама от всеки петима са съобщили, че са били насърчени от партньора си.

Д-р Стефан Домбровски, здравен психолог във Факултета по естествени науки, си сътрудничи с организаторите на кампанията по проекта.

Съоснователят на OYNB Рори Феърбърнс казва: „От личен опит знам колко е трудно да се каже „не”, когато те натискат да пиеш. Лесно е да се поддадем на натиска на връстници, когато всички около нас се забавляват.“

„Очаква се от теб да пиеш; ако не го правиш, противоречиш на всички останали. Защо именно хората, които наричаме приятели, намират за най-трудно да приемат, когато казваме „не“?“

Изследването установява, че като цяло мъжете се чувстват принудени да пият по-често от жените, като мъжете е с 20% по-вероятно да бъдат насърчавани да пият от колегите си и с 37% повече от шефовете им.

Жените съобщават, че чувстват повече натиск да пият от страна на своите партньори - 22% повече от мъжете.

Хората на възраст между 18 и 45 години усещат повече натиск да пият с приятели, отколкото по-възрастните, докато при мъжете на възраст 55 и повече години има с 58% по-голяма вероятност да пият сами.

В Шотландия почти 9 от 10 възрастни са казали, че са чували „Да продължим, просто пийте още едно” в социалния си живот и ако решат да се въздържат, седем от десет ще бъдат помолени да обяснят техния отказ да пият.

Въпреки това, в сравнение с други региони в Обединеното кралство, в Шотландия резултатите са най-ниски, що се отнася до натиска от връстници за консумация на алкохол.

Източник: https://www.stir.ac.uk/news/2018/08/study-sheds-light-on-peer-pressure-and-alcohol-consumption/#.W3Kg4mAMVds.twitter