телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Проблемно играещите хазарт са в 15 пъти по-висок риск от самоубийство според проучване

Проблемно играещите хазарт са в 15 пъти по-висок риск от самоубийство според проучване

Хората с хазартен проблем е 15 пъти по-вероятно да отнемат живота си според най-голямото по рода си проучване. Това е повод британското правителство да бъде призовано да вземе бързи мерки за справяне с хазартната зависимост.

Учени от Университета „Лунд“ в Швеция са проследявали над 2000 души със хазартна зависимост през период от 11 г. и са открили значително по-висок риск от самоубийство сред участниците в сравнение с общото население.

Проучването е открило, че процентът на самоубийствата е 19 пъти по-висок при мъжете на възраст 20 и 49 г., ако те имат проблем с хазарта, и 15 пъти по-висок при мъжете и жените от всички възрасти.

Авторите на изследването казват, че макар причините за самоубийство да са комплексни и е вероятно да включват повече от един фактор, проучването им показва, че хазартната зависимост е свързана с много по-високи от средните нива на самоубийства.

Активисти казват, че ако същите резултати се приложат за Великобритания, шведското проучване би показало около 550 самоубийства годишно, в които играта на хазарт е изиграла роля, или повече от 10 на седмица.

„Това изследване потвърждава високия брой свързани с хазарт самоубийства, към който организацията Gambling with Lives насочи общественото внимание след смъртта на нашите деца“, казват Чарлз и Лиз Ричи, които са основали фондацията, след като синът им Джак отнема живота си на 24-годишна възраст като следствие от хазартна зависимост.

„Липсата на признание за мащаба на този проблем е шокираща и ние призоваваме правителството да предприеме незабавни действия, за да спаси животи.“

Във Великобритания съществува само една специализирана клиника за проблемно играещи хазарт, въпреки че предстои отварянето на втора, след като правителството е обещало финансиране за лечение като част от 10-годишен план за Националната здравна служба (NHS).

Бившият министър на спорта Трейси Крауч цитира оценка от две самоубийства всеки работен ден, свързани с игра на хазарт, когато тя подава оставка миналата година заради планирано отлагане на ограниченията за терминалите за залагане с фиксирани коефициенти (FOBTs). Смята се, че тази оценка се основава на много по-малко проучване от 2010 г. от Хонг Конг, където нивото на проблемна игра на хазарт е по-високо, отколкото във Великобритания.

Употребата на тази цифра от политици предизвиква критики от експерти по свободните пазари и консултанти на хазартната индустрия, които се противопоставят на по-строгата регулация на хазартните игри.

Но проучването в Швеция е много по-голямо, отколкото това в Хонг Конг, продължило е по-дълъг период и е проследявало хора, които са отнели живота си, както и такива, които не са.

Също така е било проведено в страна с подобно разпространение на проблемна игра на хазарт от около 0,5% според често цитираната скала на въпросника за проблемна игра на хазарт, като процентът се повишава до 1,6, когато бъдат включени и хората в умерен риск.

Докладът на авторите от Университета „Лунд“ подчертава, че факторите за самоубийство обикновено са комплексни, но казва, че откритията на изследването съответстват на други техни наблюдения, според които играта на хазарт е ключов елемент.

„За нас резултатът не е изненадващ, имайки предвид това, което виждаме и чуваме в клинична среда“, казва Андерс Хакансон, професор по медицина на зависимостите в Университета „Лунд“ и психиатър в отделение за хазартна замисимост. „Причините (за самоубийството) е много вероятно да са многофакторни, но е вероятно някои да допринасят повече от други.“

Той казва, че е било трудно да се изолира ролята, която играе играта на хазарт, позовавайки се на съпътстващи заболявания, което насочва към съществуването на множество припокриващи се фактори, които биха могли да са налице при хора, които отнемат живота си.

Например, ако човек е бил диагностициран едновременно с депресия и хазартна зависимост, вероятността от самоубийство се повишава още повече, но не изглежда рискът да нараства, ако се добави и злоупотреба с вещества.

Той казва: „Не е трудно да се твърди, че играта на хазарт допринася много за мисли за самоубийство, особено когато дълговете са толкова големи, че самоубийството се превръща в част от решението, за което човек мисли по време на такива кризи, преживявайки и това, което той причинява на семейството си.“

Източник: https://www.theguardian.com/society/2019/mar/13/problem-gamblers-at-15-times-higher-risk-of-suicide-study-finds?CMP=twt_gu