телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Пренаталното излагане на марихуана може да засегне големината на бебето и поведението му

Пренаталното излагане на марихуана може да засегне големината на бебето и поведението му

Тютюнопушенето по време на бременността има добре документирани негативни ефекти върху теглото на бебето при раждането му и е свързано със здравни проблеми в детството. Сега изследователи от Института за изследвания на зависимостта на Университета в Бъфало (University at Buffalo Research Institute on Addictions, RIA) откриват, че пренаталното излагане на марихуана също може да има последствия за теглото на бебетата и може да окаже влияние върху поведенчески проблеми, особено в комбинация с употреба на тютюн.

„Почти 30% от жените, които пушат цигари по време на бременността си, употребяват и марихуана,“ казва д-р Рина Дас Ейден, старши изследовател в RIA. „Този брой е вероятно да нарасне с увеличаването на щатите (в САЩ), които легализират марихуаната, така че е задължително да знаем какви ефекти има употреба на марихуана по време на бременността върху бебетата.“

Чрез грант на Националния институт по злоупотреба с наркотици, Ейден изследва почти 250 бебета и техните майки. От тях 173 са били изложени на тютюн и/или марихуана по време на бременността. Никое от бебетата не е било изложено на значителни количества алкохол.

Ейден открива, че бебетата, които са били изложени на тютюн и марихуана, особено през третия триместър, били по-малки на дължина, тегло и размер на главата и било по-вероятно да са родени по-рано в сравнение с бебета, които не са били изложени на нищо. За тях също така е по-вероятно да са по-малки по дължина и тегло от бебета, изложени само на тютюн в третия триместър. Резултатите са по-силни за момчета, отколкото за момичета.

“Ние открихме и че по-ниското тегло и размер при раждането е прогностичен фактор за поведението на бебето на по-късен етап. Майките на бебетата, които са родени по-малки, казват, че те са по-раздразнителни, по-лесно се фрустрират и им е по-трудно да се успокояват при фрустрация. Следователно, има непряка връзка между излагане на тютюн и марихуана и поведението на бебето чрез нарушенията в растежа в момента на раждането.“

Освен това жените, които показват признаци на гняв, враждебност и агресия, споделят за повече стрес по време на бременността и има по-висока вероятност да продължат да употребяват тютюн и марихуана по време на бременността. Следователно поради излагането на двете вещества, за тях има по-висока вероятност да родят по-малки деца, които са по-раздразнителни и по-лесно се фрустрират. Тези черти на бебетата са свързани също с майки, които изпитват по-високи нива на стрес по време на бременността.

„Нашите резултати показват, че интервенциите с жени, които пушат цигари или употребяват марихуана, докато са бременни, трябва да се фокусират върху намаляване на стреса и помощ за преодоляване на негативни емоции. Това може да помогне да се намали пренаталното излагане на вещества и последващите поведенчески проблеми при бебетата.“

Изследването е публикувано в броя за март и април на списанието “Child development“ с водещ автор д-р Памела Шутзе, Департамент по психология на Университета в Бъфало и съавтори Ейден, д-р Крейг Колдър, Департамент по психология на Университета в Бъфало, д-р Мерилин Хуестис от Институт по нови здравни професии на Университета „Томас Джеферсън“, Филаделфия, и д-р Кенет Ленърд, директор на RIA.

Източник: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180510145924.htm