телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Полицията в Албърта, Канада, съобщава за първия смъртен случай, който има връзка с наркотика W-18

Полицията в Албърта, Канада, съобщава за първия смъртен случай, който има връзка с наркотика W-18

Главният патолог на Калгари е потвърдил първия смъртен случай в Албърта, който има връзка със синтетичния опиоид W-18 – наркотик 100 пъти по-силен от фентанила и 10 000 пъти по-силен от морфина. Новината идва в момент, в който канадската провинция е залята от вълна от случаи на свръхдоза с фентанил.

Според изявлението на полицията, публикувано на 20.05.2016 г., полицаите са били повикани в хотел в Калгари през нощта на 7-ми март след съобщение за 35 годишен мъж със свръхдоза. Спешният медицински екип е констатирал смъртта му на мястото на инцидента, където са били намерени прибори за употреба на наркотици и неизползван комплект с налоксон (комплект за справяне с опиоидна свръхдоза). Изследването е потвърдило, че мъжът е имал в кръвта си също хероин и 3-метилфентанил (от 10 до 15 пъти по-силен от фентанила), но не е ясно кой точно наркотик е бил пряката причина за смъртта.

„Играете на руска рулетка всеки път, когато употребявате наркотик, купен на улицата“, казва сержант Мартин Чиавета в интервю за VICE News. „Това е много обезсърчаващо. Знаем, че фентанилът убива хора, а сега имаме 3-метилфентанил и W-18.“

Д-р Греъм Джоунс, главен токсиколог при главния патолог на Албърта, е направил изявление, в което подчертава, че макар W-18 да се е намирал в кръвта на починалия мъж, неговата служба не може да потвърди, че това е причината за смъртта.

„В този случай количеството W-18 беше достатъчно голямо, за да го открием сравнително лесно, но едно по-малко количество щеше да е много по-трудно за откриване. В момента не съществува предварителен скрининг тест за W-18, затова не е възможно наркотикът да бъде открит в кръвта, освен ако няма подозрение за наличието му“, казва Джоунс в изявлението.

През декември 2015 г. полицията на Едмънтън е иззела 4 кг W-18 на прах по време на разследване във връзка с разпространението на фентанил. Този април канадското Министерство на здравеопазването е потвърдило след изследване, че веществото наистина е W-18. През август 2015 г. полицията в Калгари е конфискувала 100 таблетки W-18. Смята се, че това първият случай, при който този наркотик без медицинско приложение попада в полицията. Сега Министерството на здравеопазването бърза да забрани веществото.

Полицията на Албърта не знае откъде е дошъл наркотикът в случая на починалия мъж – от Едмънтън или Калгари, но всички форми на W-18 се внасят от Китай.

През миналия месец Албърта е забранила нелицензираните таблетни преси като начин за борба с нарастващата фентанилова криза. Чиавета е доволен от новите правила за таблетните преси, включващи големи глоби и затвор за нарушителите, но според него е необходимо повече за борба с разпространяващата се опиатна криза.

„Имаме нужда от федерално съдействие, необходимо е да регулираме таблетните преси в цялата страна. Трябва ни последователност“, казва той. „Това е нещо, което със сигурност ще мигрира на изток – възможностите за печалба са огромни. И аз вярвам, че когато тези таблетки се обработват, хората, които вършат това, нямат никаква представа дали обработват W-18 или фентанил.“

Медицинският директор на Информационната служба за отрови и наркотици добавя, че W-18 е много по-значима заплаха от фентанила и други опиоиди. „Ние сме много разтревожени заради този наркотик,“ казва д-р Марк Ярема. „Нашето послание към обществеността е следното: в наркотиците, които употребявате, може да се крият фентанил или W-18, и това може да ви убие“.

От 2009 до 2014 г. има установени 655 случая на смърт, свързани със свръхдоза фентанил. Само в Албърта смъртните случаи са 274.

Източник: https://news.vice.com/article/cops-in-alberta-confirm-first-death-related-to-w-18-the-drug-100-times-more-powerful-than-fentanyl

Забележка: От началото на юни 2016 г. W-18 вече е забранено вещество в Канада.