телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Отворено писмо до практикуващите в сферата на психичното и физическото здраве

Отворено писмо до практикуващите в сферата на психичното и физическото здраве

Скъпи колеги,

Надяваме се, че ви намираме в добро физическо и психическо здраве! Свързваме се с вас с надеждата, че можем да ви бъдем полезни по отношение на вашите пациенти и клиенти, които са зависими или са в риск от развитие на зависимост към алкохол, наркотици или хазарт, особено в условията на социална криза, в която се намираме в момента.

В Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта наблюдаваме, че социалната изолация се е отразила в допълнително „затваряне“ на зависимите и уязвимите към зависимост хора и се обръщаме към вас с призив да не забравяме за тях и да бъдем проактивни в оказването на подкрепа.

Статистиката ни отчита рязък спад на контактите в периода 13 март – 10 юни 2020 година в сравнение със същия период през 2019 – с 38% по-малко хора са потърсили помощ за справяне с проблеми със зависимост.

С тревога наблюдаваме обаче рязко покачване на обажданията заради проблеми с употребата на алкохол, което ни подтиква да обърнем и вашето внимание към този проблем и пациентите и клиентите ви, които имат склонност към злоупотреба.

Все още е рано да правим генерални заключения за това как пандемията ще се отрази на зависимите и техните семейства, но със сигурност знаем, че емоционалното, психичното и физическото здраве на тази уязвима група е подложено на сериозно изпитание.

Оставаме на ваше разположение, ако имате нужда от допълнителна информация или подкрепа. Имаме готовност и да донесем информационни брошури във вашите кабинети и офиси за ДНЕВНАТА ПРОГРАМА ЗА ЗАВИСИМИ и ВЕЧЕРНАТА ПРОГРАМА ЗА ЗАВИСИМИ ОТ ХАЗАРТ на „Солидарност“ които са отворени и на разположение за всеки, който е готов да се изправи срещу зависимостта.

Успех и бъдете здрави!

Екипът на Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта