телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Осигуряването на детското бъдеще трябва да започва през тийнейджърските години на родителите

Осигуряването на детското бъдеще трябва да започва през тийнейджърските години на родителите

Статията в последното издание на Nature твърди, че справянето със здравословни проблеми, включително затлъстяване, психични проблеми, лошо хранене и злоупотреба с вещества при младите хора, преди те да станат родители, е ключово за възможно най-доброто начало на живот на бъдещите им деца.

Изследователи от Института за детски изследвания „Мърдок“ (MCRI) и Университета в Мелбърн (Австралия) казват, че да се предприемат действия, чак след като жената е разбрала, че е бременна, често е твърде късно.

Младите жени и мъже често пренасят в бременността проблемите от начина си на живот и здравословните рискове от юношеството си, добавят те, дори ако тя се случи по времето, когато са на 20 или 30 години.

Водещият автор проф. Джордж Патън казва: „Първите 1000 дни от живота на детето са от решаващо значение, но тогава е твърде късно, за да се предприемат някакви действия.  Настоящите политики, насърчаващи към възможно най-доброто начало за живот в Австралия, както и в повечето други страни, започват твърде късно.

„Здравето и начинът на живот в месеците непосредствено преди бременността са от значение както за бъдещата майка, така и за бъдещия баща“, казва проф. Патън.

„Сега здравната система влиза в действие при първата консултация на бременните жени, които най-често се намират между 8-та и 14-та седмица на бременността. Здравната система трябва да бъде ангажирана преди бременността, а и тя трябва да отиде по-далеч от настоящия си фокус върху контрацепцията, за да се заеме с по-широк набор от здравословни рискове и емоционално благополучие при младите жени и мъже.“

„Днешните младежи ще бъдат най-многочисленото поколение в човешката история, на което предстои да бъдат родители. Трябва да инвестираме в тяхното физическо, социално и емоционално развитие, за да гарантираме не само тяхното собствено бъдещо здраве, но и това на техните деца.“

Проучването е събрало данни от около 200 страни и от повече от 140 скорошни научни изследвания.

То е разгледало и други механизми освен гените за това как здравето и растежът са били предадени между поколенията, включително изменения в спермата на бащата или яйцеклетката на майката, въздействия върху майката около времето на зачеване и в по-късна бременност и родителстване през първите две години след раждането.

В държавите с високи и средни доходи докладът очертава три основни области за действие по време на юношеството: психично здраве, затлъстяване и злоупотреба с вещества.

Професор Патън казва: „Майчината депресия по време на бременността може да повлияе на развитието на бебето преди раждането и на връзката майка-дете след раждането. Както депресията по време на бременността, така и следродилната депресия в повечето случаи са продължение на психични проблеми отпреди бременността, които водят началото си от юношеството.“

Според авторите има бързо нарастване на случаите на затлъстяване при юношите и младите пълнолетни. Затлъстяването на майката по време на бременността предсказва затлъстяване на детето в по-късна детска възраст, влошени когнитивни способности и по-големи поведенчески проблеми в детството.

Пушенето и употребата на алкохол и наркотици се увеличават рязко по време на юношеството, казват изследователите. Те са открили ясно и солидно доказателство, че постоянната употреба на цигари, алкохол, канабис и други нелегални наркотици от майката по време на бременността оказват вредно въздействие върху растежа и развитието на потомството. Спирането на употребата им, когато жената разбере, че е бременна, може да е прекалено късно, за да се предотвратят ранните ефекти върху бебето.

„Някои рискове за децата като затлъстяването и депресията при родителите изискват по-дългосрочен подход. Във време, когато затлъстяването, психичните проблеми и прекомерната употреба на психоактивни вещества са станали широко разпространени сред младите пълнолетни, превенцията, започваща още в юношеството, е крайно необходима“, казва проф. Патън.

За много страни с по-ниски доходи докладът препоръчва сериозни действия относно прекратяване на браковете в детска възраст, отлагане на първата бременност чрез контрацепция и оставане на момичетата в училище, както и справяне с недохранването.

„Необходимо е здравните услуги да се простират и отвъд традиционния фокус върху репродуктивното здраве, да имат по-всеобхватен и интегриран ангажимент към здравето на юношите и младите пълнолетни; и трябва да създадем насърчаваща здравето среда в семействата, училищата, работното място и общностите, където юношите растат“, казва проф. Патън.

Авторите също така поставят под съмнение възрастовия диапазон на юношеството. Настоящото проучване предполага, че физическият и неврологичният растеж продължават и след 20-тата година. Докладът казва, че това в комбинация със социални промени, като по-късно усвояване на ролите на възрастни, означава, че е по-добре за юношество да се счита периодът между 10- и 24-годишна възраст.

Изследователят и автор на доклада проф. Сюзън Сойър от Университета в Мелбърн и MCRI казва: „От тази гледна точка юношеството обхваща по-голяма част от жизнения път и е с по-голямо значение за човешкото развитие от всякога. Удълженото юношество дава възможност за това поколение да придобие по-големи предимства и способности, а това ще бъде от огромно значение не само за самите тях, но и за техните деца.“

Източник: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180221131932.htm