телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Опасни синтетични наркотици навлизат на пазара на ЕС

Опасни синтетични наркотици навлизат на пазара на ЕС

Европол и Европейският мониторинг център за наркотици и наркотични зависимости (EMCDDA) издадоха на 05.03.2014 г. уведомления за ранно известяване относно два синтетични наркотика, които наскоро са били свързани със сериозни вреди в Европейския съюз.

Първото се отнася до ново психоактивно вещество, асоциирано с 18 смъртни случая във Великобритания и осем в Унгария през 2013 г. 4,4’-DMAR – пара-метилов дериват на 4- methylaminorex, в момента не е под законов контрол в страните-членки на Европейския съюз. Познато също като „4-methyl-euphoria”, „4-methyl-U4Euh”, „4-M-4-MAR”, „4,4-dimethylaminorex” или „Serotoni”, веществото е открито в Дания, Финландия, Унгария, Холандия, Швеция и Великобритания откакто за пръв път е засечено през 2012 година.

Употребата на други наркотици в комбинация с 4,4’-DMAR изглежда, че е фактор в повечето регистрирани смъртни случаи. Набор от неблагоприятни ефекти, свързани с 4,4’-DMAR, са докладвани, включително тревожност, свръхвисока температура, пяна по устата, дихателни проблеми и спиране на сърцето.

4,4’-DMAR е открит под формата на пудра и на таблетки с различни форма, цвят и лого, както е уточнено в уведомлението. Притесненията относно това вещество са довели до стартирането на съвместни действия за по-доброто разбиране на вредите, причинени от него, от системата за ранно известяване на нови психоактивни вещества (Early-warning system – EWS) на Европейския съюз, използвана от EMCDDA и Европол.

Второто предупреждение се фокусира върху таблетки екстази с открито опасно високо ниво на съдържание на MDMA (3,4-methylenedioxymethylamphetamine) в Белгия, Холандия, Швейцария и Великобритания. Потенциално токсичните нива на MDMA, присъстващи в тези таблетки, биха могли да доведат до сериозни вреди и вече има смъртни случаи, свързани с такива таблетки в Холандия и Великобритания.

Таблетките с MDMA в Европейския съюз обикновено съдържат около 60 и 100 mg MDMA (данни от 2012 година), но в момента са достъпни таблетки, съдържащи между 150 и 300 mg MDMA, а в някои от тях са открити и по-високи количества – 240 mg. Важно е да се отбележи, че никакви незаконни таблетки не могат да се считат за безопасни, тъй като съдържат неочаквани съставки в непредсказуеми количества.

Това развитие е изключително обезпокоително на фона на увеличеното производство и достъпност на MDMA в Европейския съюз. Както е посочено в оценката на Европол на опасността от организирана престъпност (SOCTA) от 2013 г. и доклада на Европейския съюз от 2013 г. за пазара на наркотици, Белгия и Холандия остават центровете на производство на синтетични наркотици в ЕС и са сред членките, които са най-засегнати от скорошното възобновяване на достъпността на MDMA.

Източник: http://www.emcdda.europa.eu/news/2014/europol-emcdda1