телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Опасен дизайнерски наркотик се разпространява в Русия

Опасен дизайнерски наркотик се разпространява в Русия

Евтин наркотик от типа на Спайс уби 25 и причини тежко отравяне на над 700 души в Русия

Нов дизайнерски наркотик в няколко региона на Русия предизвика епидемия от отравяния сред стотици млади наркозависими, в някои случаи причинявайки фатална дихателна недостатъчност. Властите са разтревожени от бързото разпространение на веществото.

Руската Федерална служба по контрол на наркотиците (ФСКН) взима мерки, за да спре продажбата на смъртоносния химикал MDMB /N/-Bz F, залял страната. Това е синтетичен канабиноид, който се разтваря, за да се напои с него билков чай, предназначен за пушене.

Досега се съобщава за 25 смъртни случая и за над 700 души, потърсили спешна медицинска помощ в най-малко 3 региона на страната, където MDMB /N/-Bz F масово се употребява. Според Министерството на здравеопазването повечето хоспитализирани хора са под 30 г., със средна възраст от 24 г.

Тези дизайнерските наркотици, наричани най-общо „Спайс“, са известни вече от няколко години, тъй като могат да бъдат продавани от дилърите без опасност от съдебно преследване – поне докато активната съставка в сместа не попадне в списъка със забранени вещества. Ниската им цена пък ги прави достъпни за младежите.

Синтетичните канабиноиди могат да предизвикат психични разстройства у хората, които ги пушат. Най-новата съставка MDMB /N/-Bz F се оказва истинска отрова, довеждаща употребяващите до вегетативно състояние, предизвикваща деменция и дори спиране на дишането, заради което някои от случаите завършват със смърт.

„Помня усещането, което ми даде – изпитах някакво чувство на еуфория, след което се давех във вълна от параноя, страх ме беше да излизам навън, да срещам хора. Беше ужасно“, казва Игор, 26 годишен бивш наркозависим.

Игор твърди, че след като е опитал почти всичко – от синтетични наркотици до различни смеси за пушене, според него „Спайс“ представлява най-голямата опасност.

„Заради химикалите, които се използват за производството му, това вещество нанася вреда на организма веднага, а хората, които го използват, стават зависими много бързо и получават психични разстройства. Виждал съм го с очите си“, казва Игор.

Мнозинството от озовалите се в болницата след употреба на MDMB /N/-Bz F казват на лекарите, че е било „експеримент“. Но за някои непълнолетни употребяващи резултатът от употребата на Спайс бил отравяне, съобщават руски медии.

Смъртоносният наркотик е произведен в Югоизточна Азия и след това е внесен в Русия, където група наркодилъри, арестувани от Службата по контрол на наркотиците в сибирския град Сургут, сега са изправени пред присъда, предвиждаща до 20 години затвор.

Според ФСКН само в Москва около 90 пласьори на Спайс са били арестувани тази година и повече от 190 килограма дизайнерски дроги са били конфискувани. От Службата казват, че мнозинството от пласьорите, или до 70%, не са руски граждани.

От ФСКН казват, че наркотиците се пренасят в Русия от голям брой държави включително Беларус, Белгия, Канада, Китай, Германия, Великобритания, Италия, Киргизстан, Латвия, Литва, Холандия, Португалия, Испания и Украйна.

ФСКН е предложила MDMB /N/-Bz F да бъде забранен, докато руският Държавен комитет срещу наркотиците подготвя закон, който забранява всички дизайнерски дроги в момента, в който са открити.

Преди няколко години подобен скандал относно наркотици избухна в САЩ, където дизайнерските дроги са били продавани като соли за вана. След хиляди съобщения за употребата им властите на САЩ забраниха тези смеси.

Източник: http://rt.com/news/193700-russia-spice-deadly-drug/