телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Няколко често задавани въпроса за електронните цигари

Няколко често задавани въпроса за електронните цигари

Д-р Анди МакЮън, изпълнителен директор на Националния център за отказ от тютюнопушене и обучение във Великобритания, отговаря на някои от най-често задаваните въпроси за електронните цигари.

1.    Електронните цигари по-безопасни ли са от обикновените?

Д-р МакЮън: Да. Експертите смятат, че въз основа на това, което знаем до момента за електронните цигари, те са много по-безопасни от тютюневите. Пушенето е свързано с множество сериозни здравни рискове, както за пушачите, така и за хората около тях. Така че преминаването на електронни цигари съществено понижава риска за здравето.

2.    Опасен ли е никотинът?

Д-р МакЮън: Никотинът не причинява свързани с пушенето заболявания като рак и сърдечни болести, но води до зависимост. В същото време съществува погрешното схващане, че човек може да предозира с никотин като използва електронни цигари. Но такава опасност няма, нито има случаи на свръхдоза от вдишването на изпарения от никотиновата течност в електронните цигари. Така че човек може да използва своята електронна цигара толкова често, колкото се нуждае, за да управлява никотиновата абстиненция и силното желание за пушене.

Това е като при заместващото лечение с никотин – ако приемете повече, отколкото сте свикнали, може да се почувствате замаяни или малко да ви се гади, което и в двата случая преминава бързо. Ако това се случи, просто намалете нивото на никотин в течността, която си купувате или използвайте електронната си цигара по-малко.

3.    Електронните цигари отделят ли вредни химикали и случва ли се да избухнат?

Д-р МакЮън: Някои изследвания са открили в изпаренията от електронните цигари химикали, за които се знае, че причиняват здравословни проблеми. Но тези изследвания използват изкуствени условия, а когато висококачествената електронна цигара се използва нормално (например, без да прегрява), има много по-малко вредни химикали в изпаренията ѝ, отколкото в тютюневия дим. Ако течността за електронната цигара се нагрява твърде много, изпаренията ѝ добиват парлив, неприятен вкус и вие ще разберете какво се случва.

Както е при всяко устройство, което трябва да се зарежда – като мобилни телефони и лаптопи, е важно електронната цигара да се зарежда с правилното зарядно и да не се оставя без наблюдение по това време. Уверете се, че купувате от доставчици с добра репутация и избягвайте зарядните устройства, които не са предназначени конкретно за вашия продукт. Има случаи, в които електронните цигари са предизвиквали пожари, но те са много по-малко на брой в сравнение с броя пожари, предизвикани от обикновени цигари, които са честа причина за възникване на пожар вкъщи.

4.    Допустимо ли е човек да пуши едновременно обикновени и електронни цигари?

Д-р МакЮън: Няма доказателство, че едновременното пушене и на двата вида цигари е по-лошо отколкото пушенето само на тютюн. Но най-големите ползи за здравето се забелязват, когато хората спрат напълно да пушат тютюн, така че целта трябва да бъде спиране на тютюнопушенето.

Някои хора успяват бързо да преминат само на електронни цигари, докато на други им трябва малко време. Може да се наложи да опитате различни електронни цигари и течности, преди да намерите тези, които ви помагат за спрете напълно пушенето и това е нормално.

5.    С каква електронна цигара трябва да започна?

Д-р МакЮън: Това е най-вече личен избор. Продавачите на електронни цигари могат да ви посъветват, а също така можете да се допитате до други потребители на електронни цигари в интернет.

От колко никотин ще се нуждаете зависи от това колко никотин сте свикнали да получавате от вашите тютюневи цигари. И разбира се, колко никотин получавате от течността за електронни цигари ще зависи от вида на електронната цигара, която използвате и от това как я използвате.

6.    Как трябва да използвам моята електронна цигара, за да ми помогне да спра да пуша?

Д-р МакЮън: Употребата на електронна цигара е различна от пушенето на тютюнева цигара. Последната се пуши от началото до края, докато електронната можете да я използвате за едно-две дръпвания и да я оставите. Ако забележите, че постоянно я държите в устата си, то може би трябва да използвате по-силна течност. С времето човек открива своя начин на употреба.

Ако започнете да кашляте от електронната си цигара, това не е необичайно. Можете да преминете от течност с високо съдържание на пропиленгликол на течност с повече растителен глицерин, който може да дразни по-малко гърлото ви.

7.    По-евтино ли ще бъде да пуша електронни цигари в сравнение с тютюневите?

Д-р МакЮън: Да, ще забележите много бързо, че харчите по-малко, отколкото ако си купувате обикновени цигари. Цената на първия ви комплект ще е по-висока, но след това ще трябва само да сменяте периодично изпарителните глави и по-често да си купувате течност, които не са толкова скъпи. Колко често трябва да сменяте изпарителната глава зависи от това как използвате устройството си, но обикновено е на около две седмици или когато усетите вкус на изгоряло в изпаренията.

8.    Мога ли да използвам електронни цигари на места, където пушенето не е разрешено?

Д-р МакЮън: Няма закони, които забраняват или ограничават използването на електронни цигари. Някои места като спортни стадиони и повечето летища не разрешават употребата на електронни цигари, докато други места я позволяват. Ако няма знаци, които да указват това, тогава трябва винаги да питате. Добре е да проявявате уважение, когато използвате електронна цигара около други хора, особено ако те не са пушачи.

9.    Опасно ли е пасивното поемане на изпарения от електронните цигари? Как мога да предпазя децата си?

Д-р МакЮън: За разлика от пасивното пушене при тютюневите цигари, за което се знае, че причинява рак, няма доказателства, че пасивното пушене при електронните цигари е опасно за околните. Някои изследвания са открили следи от токсични химикали в отделените във въздуха изпарения, но в толкова ниски нива, че те не са вредни за хората около вас. Употребата на електронни цигари не се препоръчва за непушачи и деца.

За да се предотвратят случайни отравяния, например при малки деца, които са погълнали течност за електронни цигари, трябва да съхранявате устройствата си и течностите на сигурно място, точно както бихте направили с лекарствата и почистващите препарати вкъщи.

Източник: http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2016/05/17/10-common-questions-about-e-cigarettes-answered/