телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Нови критерии за „coffee shop”-овете в Холандия

Нови критерии за „coffee shop”-овете в Холандия

Холандия е единствената страна в Европа с национална система за регулирано предлагане на психоактивен канабис. Местата за продажба на канабис, известни като “coffee shops”, работят в Холандия от 1979 г., когато е приета практиката на толерантност като национално указание. От средата на 90-те години заведенията стават обект на лицензиране от страна на общините (1). Въпреки политиката на толерантност, ¾ от холандските общини изобщо не разрешават съществуването на “coffee shop”-овете и за 10 години броят им в страната намалява (от 846 през 1999 г. до 666 през 2009 г.).

Два нови критерия затягат контрола върху “coffee shop”-овете. Първият е „критерий за затворения клуб”, според който само регистрирани членове имат достъп до заведенията. Вторият е „критерий за местожителство”, според който заведенията са достъпни само за пълнолетни граждани на Холандия. Тези критерии се прилагат от май 2012 в три от областите – Северен Брабант, Зееланд и Лимбург. От януари 2013 ще бъдат приети и на национално ниво.

Също така през следващия януари, максималният брой на регистрираните членове ще бъде определен на 2 000. Освен това, от януари 2014 критерият за разстояние между “coffee shop”-овете и училищата ще бъде променен от 250 на 350 метра.

Кметът на всеки град може да нареди “coffee shop”-овете да бъдат затворени, ако тези критерии не са спазени (Член 13b от Холандския Опиумен Закон). Като краен резултат от нарушаването им собственикът на такова заведение може да бъде даден под съд. Основната причина за тези промени е да се намалят нарушенията на обществения ред и да се върне съществуването на  “coffee shop”-овете към неговата първоначална цел – продажба на малки количества канабис на местни употребяващи.

(1)    Продажбата на малки количества канабис в “coffee shop”-овете всъщност е нарушение на закона, но се толерира с цел употребяващите да бъдат държани по-далеч от други, по-опасни наркотици. Повече информация може да бъде намерена тук (на английски): http://www.emcdda.europa.eu/publications/insights/cannabis-market

Източник: Drugnet Europe 79, Newsletter of the European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, July-September 2012
http://www.emcdda.europa.eu/publications/drugnet/online/2012/79/article11