телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Нови данни показват моделите на алкохолна употреба, които най-вероятно са довели до рак през 2020 г.

Нови данни показват моделите на алкохолна употреба, които най-вероятно са довели до рак през 2020 г.

През 2020 г. повече от 740 000 нови случая на рак са били свързани с употребата на алкохол. Това е едно от най-съществените открития на ново глобално проучване, проведено от Международната агенция за изследване на рака (IARC) и публикувано в The Lancet Oncology.

Дори умереното пиене е опасно

Моделите на рискова и прекомерна алкохолна употреба (повече от 2 алкохолни напитки на ден) са отговорни за 86% от общия брой случая на рак, дължащи се на алкохола, през 2020 г. според новите данни. Но последните също така показват, че леката до умерена употреба (до 2 алкохолни питиета на ден) е опасна. Този модел на пиене е отговорен за 1 от 7 случая на рак, дължащи се на алкохола, или за над 100 000 нови случаи на рак по света.

„Днес много хора, живеещи региона на СЗО Европа, все още не знаят, че алкохолът е категоризиран в Група 1 на човешките канцирогени, заедно с тютюна, азбеста и радиоактивния йод. Няма безопасно количество изпит алкохол. Докато той преминава през тялото, може да увреди органите, с които влиза в контакт, причинявайки различни видове рак – от устната кухина до женските гърди и до черния дроб и ректума“, обяснява д-р Карина Ферейра-Борхес, изпълняваща длъжността ръководител на Европейската служба на СЗО за профилактика и контрол на неинфекциозни болести.

Според доклада на IARC видовете свързан с алкохола рак с най-голям брой нови случаи през 2020 г. са били:

  • рак на хранопровода – 190 000 случая;
  • рак на черния дроб – 155 000 случая;
  • рак на гърдата – 98 000 случая.

Смъртни случаи, които биха могли да бъдат избегнати

Новите данни на IARC показват също процента случаи рак сред населението, дължащи се на алкохол, тоест дела на новите случаи на рак, които биха могли да бъдат избегнати, ако никой от населението не консумира алкохол.

Според проучването през 2020 г. най-нисък е бил този дял в Северна Африка и Западна Азия – по-малко от 1% и при двата пола.

Най-високи дялове са били регистрирани при мъжете в Източна Азия (9%) и в Централна и Източна Европа (8%), а при жените – в Централна и Източна Европа (3%), Австралия и Нова Зеландия (3%) и Западна Европа (3%).

Европейският регион има най-високото ниво на алкохолна употреба в света. Ракът не е единственият регионален проблем по този повод – консумацията на алкохол допринася за над 200 здравни проблема (заболявания и наранявания) и води до почти 1 милион смъртни случая всяка година.

„СЗО представи поредица от икономически ефективни политики, които могат да намалят нивата на алкохолна консумация в държавите-членки. Това са мерки в областта на фискалните политики и регулациите на пазара и са насочени към ограничаване на лесния достъп“, добавя д-р Ферейра-Борхес.

„Ако тези политики могат да бъдат приложени изцяло в региона, бихме могли да спасим хиляди животи, които сега губим поради рак и други незаразни болести, и да направим хората по-здрави и по-щастливи.“

Източник: https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/alcohol-use/news/news/2021/07/new-data-reveal-alcohol-drinking-patterns-that-most-likely-led-to-cancer-in-2020