Изпрати SMS с текст: DMS HELPLINE на кратък номер 17 777


Дари 1 лев (няма ДДС) чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
Подкрепи нашата Линия, дари 1 лев!

телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Нова ваксина за СПИН ще бъде тествана върху хора

Нова ваксина за СПИН ще бъде тествана върху хора

Името на д-р Робърт Гало вероятно не ви е познато, но той е биомедицинският изследовател, който е ръководил екипа, разкрил причинителя на СПИН. През 1984 година той е получил световна известност поради откритието, че ХИВ е вирусът причинител на една от най-опасните епидемии в историята. За момента няма лечение срещу него. Въпреки това, 30 години след революционното откритие, д-р Гало все още не е спрял битката с този вирус. В ролята си на директор на Института по човешка вирусология той стартира първото клинично изследване на нова ваксина срещу СПИН – проект, който е отнел 15 години до момента.

Търсенето на ваксина срещу ХИВ и СПИН продължава от десетилетия насам. Ваксините обикновено съдържат много отслабена форма на инфекциозния микроб или протеините по повърхността му и са най-ефективното оръжие срещу голям брой бактериални и вирусни заболявания. Едрата шарка е заличена напълно чрез широка програма за ваксиниране, която е спасила милиони животи. Полиомиелитът не остава много по-назад и въпреки скорошни случаи в места, където ваксинациите не са достатъчно разпространени поради ирационални страхове от тях, морбили също може да бъде една от заличените болести. Въпреки тези успехи за момента се оказва, че е невъзможно да се ваксинира срещу ХИВ.

Сега в Института в Балтимор (щата Мериленд) се надяват експерименталната ваксина срещу СПИН да проработи. Човешката имунна система не е способна да се бори с инфекцията на ХИВ; с изключение на само един случай, никой друг не се е излекувал. Според данни на Световната здравна организация през 2014 година от СПИН са починали 1,2 милиона души. На ХИВ е присъща способност да мутира бързо и да избягва имунната система, което изглежда прави създаването на ефективна ваксина непреодолимо предизвикателство.

Когато човек се зарази с ХИВ, протеинът на повърхността на вируса се свързва със сегменти от друг протеин в рецептора CD4 на белите кръвни телца и се закрепва за тях. След това започва свързването с втори рецептор. Когато това се случи, вирусът може да инфектира клетката и да се размножи.

Също като други ваксини тази съдържа версия на протеина на повърхността на ХИВ, модифицирана така, че той да се свързва с няколко сегмента на CD4 рецептора. Целта на това е да се създадат антитела – протеини, които имунната система произвежда, за да „ловят“ и неутрализират вирусни или бактериални патогени. Тези протеини трябва да се свържат с протеина на повърхността на вируса, докато е в преходната фаза на свързване с белите кръвни телца. По този начин би трябвало да се прекрати процесът преди вирусът да е инфектирал клетката и да се е размножил.

Ваксината е разработена от Джордж Луис от Института по човешка вирусология, професор по микробиология и имунология и директор на Отдела за изследвания на ваксини. Това изследване е резултат от много време, посветено на изследване и разработване, както при всички ваксини. От Института са предпазливи и желаят да са абсолютно сигурни за потенциалната ефикасност преди да пристъпят към опит с хора.

Източник: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/aids-vaccine-undergo-human-trials-first-time