телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Наркотикът 5-IT е препоръчан за контрол в целия Европейски съюз

Наркотикът 5-IT е препоръчан за контрол в целия Европейски съюз

В края на юни тази година Европейската комисия е предложила новото психоактивно вещество 5-IT /5-(2-аминопропил) индол/ да бъде сложено под контрол в Европейския съюз като следствие от оценката на риска, проведена от Научния комитет на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA).

Появата на 5-IT е съобщена на европейската Система за ранно предупреждение през 2012 г. и изглежда, че наркотикът се е разпространявал из Европа от ноември 2011 г. Веществото е свързано с 24 смъртни случая и 21 нефатални отравяния, случили се в период от пет месеца през 2012 г.

Заради опасността, представляващ наркотикът, редица държави-членки на ЕС вече са предприели стъпки да поставят веществото под контрол чрез собственото си законодателство. Съветът на ЕС ще рашава дали 5-IT трябва да бъде поставен под контрол в целия Европейски съюз.

5-IT е синтетичен стимулант с дълго действие – до 12 часа. Ефектите са: учестен сърдечен ритъм; високо кръвно налягане; повишаване на температурата; разширени зеници; загуба на апетит; засилена диуреза; обилно потене; стягане на челюстните мускули; безсъние; безпокойство; дезориентация; висока тревожност; панически атаки; параноя и дори психоза.

Съществува риск от свръхдоза, прегряване и развитие на зависимост. В по-тежки случаи някои от ефектите могат да доведат до смърт.

Източници: http://www.emcdda.europa.eu/publications/drugnet/83  
http://www.talktofrank.com/drug/5-it  
http://www.emcdda.europa.eu/publications/joint-reports/5-IT