телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Начини за превенция на ХИВ: Невада инсталира автомати за раздаване на спринцовки

Начини за превенция на ХИВ: Невада инсталира автомати за раздаване на спринцовки

Невада (САЩ) е първият щат, който предлага на употребяващите хероин безплатни спринцовки, раздавани чрез автомати. Услугата не е безплатна за всички хора и е достъпна само за участниците в програмата Trac-B Exchange на Центъра за намаляване на вредите в Лас Вегас.

Хората трябва да се регистрират, за да получат карта и идентификационен код с цел да използват автоматите, които предлагат чисти игли и спринцовки, контейнер за изхвърляне на използваните, материали за почистване на рани и комплекти за безопасен секс.

„Това е подход за намаляване на вредите. Хората вече имат това рисково поведение и всеки път, когато го правят, това може да причини вреда на здравето им. Ние искаме те да намалят риска от вреда“, казва Челси Чийтъм, мениджър на програмата Trac B Exchange. „Като им предоставяме чисти спринцовки, както и други чисти инструменти, които могат да използват, хората намаляват риска от размяната им с други хора, както и риска от повторната им употреба.“

Според Центъра за контрол на заболеваемостта (CDC) при около 6% от хората в САЩ, които са се заразили с ХИВ през 2015 г., това е станало заради инжекционна употреба на наркотици. Ако се запази този процент според Центъра, 1 от 23 жени и 1 от 36 мъже, които си инжектират наркотици, ще се заразят в някакъв момент от живота си.

В Окръг Кларк в Невада около 9% от новите ХИВ диагнози се дължат на размяната на игли и спринцовки, според заявление на Здравната служба на Южна Невада. Според тях употребата на хероин е нараснала с 60% и това може да доведе до нова вълна от разпространение на ХИВ.

„Предоставянето на чисти игли и спринцовки, и други материали е доказан метод за ограничаване на предаването на болести в общността. В допълнение към предоставянето на материали на отделни клиенти, целта на програмата е да подобри здравето и благополучието на хората, засегнати от употребата на наркотици, чрез повишаване на достъпа им до здравна грижа, осигуряване на образование и намаляване на риска от нанасяне на вреди върху другите хора в нашата общност“, казва в изявление д-р Джо Айзър, здравен ръководител на Здравната служба на Южна Невада.

Автоматите за спринцовки в момента са разположени само на три места в Лас Вегас. Екипът, работещ по този проект, се надява скоро да го разшири и в селските местности в Южна Невада.

Източник: http://www.medicaldaily.com/methods-prevent-hiv-nevada-installs-syringe-vending-machines-limit-needle-415940