телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Младите шофьори, употребяващи канабис, са в по-висок риск да катастрофират през първите поне 5 часа

Младите шофьори, употребяващи канабис, са в по-висок риск да катастрофират през първите поне 5 часа

Младите шофьори, които са употребили канабис, са в повишен риск от катастрофа дори 5 часа след употребата според изследване на Университета „МакГил“.

Изследването показва, че те се справят значително по-лошо по ключови показатели като време за реакция след вдишването на еквивалента на по-малко от една типична цигара канабис.

„Това изследване дава важни канадски доказателства, че канабисът може да засегне уменията, нужни за безопасно шофиране, дори 5 часа след употребата“, казва в изявление Джеф Уолкър от Канадската автомобилна асоциация.

Канадската автомобилна асоциация е финансирала изследването, проведено от Изследователския институт към здравния център на университета „МакГил“.

„Ако сте употребили, не шофирайте,“ казва той. „Намерете друг начин да се приберете или останете, където сте.“

Изследването проверява ефектите на канабиса върху способността на шофиране сред хора на възраст между 18 и 24 години, които употребяват от време на време.

Общо 45 участници, 21 от които жени, са били поставени в симулатор на шофиране и изложени на обичайни разсейващи фактори на пътя. Участниците минали и компютъризирани тестове за внимание.

Участниците завършвали симулациите един, три и пет часа след вдишване на стандартна доза канабис от 100 милиграма чрез изпарител (типичен джойнт съдържа 300-500 милиграма изсушен канабис). Също така били проведени тестове и когато те не били употребили.

Значително влошаване на сложните умения за шофиране

Тази доза канабис не засегнала просто шофиране без разсейващи фактори, но имало „значително влошаване при сложни и нови задачи в шофирането“ според откритията, публикувани в CMAJ Open, списание със свободен достъп на Канадската медицинска асоциация.

Сложните или новите задачи включвали ситуации като избягване на бързо появяващи се препятствия като дете, което неочаквано пресича улицата или преминаване през натоварено кръстовище.

„Шофирането е точно това: винаги трябва да си нащрек“, казва съавторът на изследването Изабел Желина.

В допълнение голям процент от участниците съобщили, че не се чувстват в безопасност, когато шофират под влияние на канабис, дори след 5 часа.

Увеличаващи се доказателства

Желина казва, че клиничното изследване добавя към увеличаващото се количество научни доказателства, доказващи влиянието на канабиса върху способността за шофиране. „Откритията предоставят нови доказателства за степента, в която способността за шофиране се влошава след обичайна доза дори 5 часа след употребата“ казва Желина.

Не беше изненада, че шофирането се влошава при консумация на канабис, казва тя, но това колко време продължава това въздействие беше нещо важно.

Младите шофьори са в по-висок риск

Младите шофьори така или иначе са в по-висок риск от катастрофа, казва Желина, и те „употребяват повече канабис. Така че тази комбинация повишава риска още повече.“

Изследването не проверява какъв е ефектът при по-възрастни шофьори. Желина казва, че изследването би могло да даде други резултати при по-зрели хора поради промени, които се случват с възрастта.

„Те са съвсем различни групи, но би било интересно да проверим и това в бъдеще“, казва тя.

Тя допълва, че шофьорите трябва да изчакат да мине значително количество време, преди да карат.

Източник: https://www.cbc.ca/news/canada/montreal/driving-cannabis-mcgill-study-1.4862882?cmp=rss