телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Международният Женски Клуб-София оказва подкрепа на социално слаби хора, засегнати от наркотична или алкохолна зависимост

Международният Женски Клуб-София оказва подкрепа на социално слаби хора, засегнати от наркотична или алкохолна зависимост

Прессъобщение

05.04.2017 г.

В края на месец февруари 2017 г. Благотворителната Фондация към Международен Женски Клуб-София (http://iwc-sofia.org/) дари безвъзмездно сумата от 9 924 лв. за подкрепа на проект „Достъп до медицински услуги на социално слаби хора, засегнати от наркотична и/или алкохолна зависимост“.

Проектът, който е с продължителност 12 месеца, се изпълнява от нископраговия център „Къща Посока“ към Асоциация за рехабилитация на зависими „Солидарност“ (http://www.solidarnost-bg.org).

Проектът има три цели:

1.    Подобряване на общото здравословно състояние на клиентите на Къща „Посока“ чрез:
•    Осигуряване на основно хранене (хляб, пресни плодове), хранителни добавки, витамини и лекарства без рецепта (като аспирин и други).
•    Предоставяне на презервативи и лубриканти за предпазване от болести, предавани по полов път – ХИВ, хепатит В и С и други.

2.    Осигуряване на достъп до медицински консултации и прегледи, лабораторни изследвания, точно диагностициране в лицензиран медицински център и покриване на разходите за тези услуги на ежемесечна основа:
•    първични медицински прегледи – 3 на месец;
•    вторични медицински прегледи – 3 на месец;
•    консултации относно резултати от лабораторни изследвания – 3 на месец;
•    ехография (сърце, коремна област, млечни жлези или щитовидна жлеза) – 2 на месец;
•    лабораторни изследвания – в зависимост от нужните изследвания до 200 лв. на месец.

3.    Осигуряване на лекарства, предписани от лекар, след консултация/изследване:
•    лекарства като антибиотици или други, предписани от лекар, според лекуваното заболяване.

За нископрагов център „Къща Посока“

Къща „Посока“ е структура на Асоциация „Солидарност“ и представлява социална услуга, насочена към хора, употребяващи наркотици и/или алкохол, които не са взели решение да се включат в лечение, целяща повишаване качеството им на живот.

„Къща Посока“ работи с клиенти три дни седмично – вторник, сряда и петък от 10:00 до 15:00 ч.

В центъра клиентите могат да намерят подслон в рамките на работното време, подкрепа в чиста среда, пералня и сушилня, топла напитка и при заявка – психиатрична, психологическа или юридическа консултация.

По отношение на нуждите на клиентите, които не се покриват от услугите на центъра, се осигурява посредничество и придружаване до други институции и организации.
Целите на Къща „Посока“ са насочени към намаляване на здравните и социални вреди от употребата на психоактивни вещества чрез директни интервенции върху рисковото поведение на зависимите лица и осигуряването на по-добри условия за социално функциониране.

Услугата е анонимна и безплатна.

За повече информация относно Къща „Посока“ посетете нашия уебсайт: http://www.solidarnost-bg.org/kashta_quot;posokaquot/uslugi/bg

За контакт с Къща „Посока“:

Адрес: гр. София, бул. „Сливница“ 109
Мобилен телефон: 0883 389 930
e-mail: posoka(at)solidarnost-bg.org