телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

MDMA може да е по-рисково за жените според учени

MDMA може да е по-рисково за жените според учени

За жените е по-вероятно да се озоват в спешно отделение след прием на екстази отколкото за мъжете според учени. Данни подсказват, че това може да е заради взаимодействието на наркотика с телесната химия.

Според тазгодишното Global Drugs Survey през последните три години има четирикратно увеличение на броя жени във Великобритания, които търсят спешна медицинска помощ след като са взели MDMA. За жените е от два до три пъти по-вероятно да потърсят спешна медицинска помощ отколкото за мъжете.

Според д-р Адам Уинсток, основателят на Global Drugs Survey, което проучва навиците в употребата на наркотици, половите различия в ефектите на наркотика стават все по-ясни.

„Бих казал на жените, които употребяват екстази, че трябва да бъдат по-внимателни отколкото са мъжете. Изглежда, че жените са в по-висок риск да пострадат. Всички трябва да внимават, но мисля, че жените трябва да обръщат още по-голямо внимание на неща като какво количество взимат, с какво го комбинират, къде и с кого са.“

Едно възможно обяснение е, че MDMA, активното вещество в екстази, кара тялото на употребяващия да задържа повече вода, което в някои случаи може да доведе до опасен оток на мозъка. Естрогенът, женският хормон, пречи на клетките да изпускат вода и това означава, че жените са в повишен риск от този ефект.

Предупрежденията идват след като 10 млади жени са починали във Великобритания през изминалата година след прием на екстази или MDMA на прах – повече от два пъти броя им през предишната година. Това съвпада с появата на продукти с висока чистота на пазара след няколкогодишна  „суша“.

Ефектите на MDMA са по-малко предвидими в сравнение с тези на други наркотици според Уинсток. Дори малка доза би могла да убие при неблагоприятни обстоятелства. Въпреки това той настоява, че рисковете могат да бъдат намалени чрез внимателна употреба.

Според него не е реалистично да се преувеличават вредите, тъй като всеки уикенд има по 200 000 души във Великобритания, които употребяват екстази.

Фиона Мешам, професор по криминология в Durham University, казва, че докато предишните смъртни случаи, свързани с екстази, са били резултат от примеси в таблетките, проблемите сега са по-вероятно резултат от това, че употребяващите без да искат взимат по-високи дози.

Мешам е основателят на организацията The Loop, която тества силата и съдържанието на наркотици, предоставени от употребяващите в нощни клубове и фестивали във Великобритания.

Тя казва, че смъртните случаи, свързани с екстази, наближават най-големия си брой до момента в присъствието на някои от най-силните и вариращи по сила таблетки екстази на пазара. Затова сега е по-важно от всякога хората да са по-внимателни.

Източник: https://www.theguardian.com/society/2016/nov/04/mdma-ecstasy-poses-greater-danger-to-women-than-men-warn-scientists