телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Марихуаната влияе зле на мъжката плодовитост

Марихуаната влияе зле на мъжката плодовитост

Специалисти от Калифорнийския университет в САЩ са установили, че аналозите на алкалоидите на марихуаната, които организмът си произвежда, играят важна роля в механизма на активиране на движението на сперматозоидите.

Учените открили канали от типа Hv1, които осигуряват излизане на водородни йони от клетките, понижавайки по такъв начин киселинната среда вътре в сперматозоидите.

Намаляването на киселинността на свой ред активизира движението им. Веществото, активиращо отварянето на каналите Hv1, се намира в женските полови пътища и е във висока концентрация в непосредствена близост до яйцеклетката.

Специалистите смятат, че този механизъм обяснява намалената оплодителна способност при мъжете, употребяващи марихуана. Алкалоидите на марихуаната преждевременно активират движението на сперматозоидите и половите клетки изразходват ресурсите си в течение на няколко часа.

Учените предполагат, че нови видове контрацептиви за мъже могат да бъдат разработвани на основата на вещества, които блокират отварянето на каналите Hv1 и предотвратяват активирането на сперматозоида.

Източник: http://www.health.bg/index.php?page=articles&id=9413