телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Ливан става първата арабска държава, която легализира марихуаната за медицинска употреба

Ливан става първата арабска държава, която легализира марихуаната за медицинска употреба

Ливанските законодатели са одобрили легализацията на отглеждането на марихуана за медицинска и индустриална употреба.

Решението, което прави Ливан първата арабска държава, легализирала отглеждането на марихуана, предлага икономически стимули за задлъжнялата страна.

Това прави държавата единствен собственик на търговията с канабис, който е отглеждан нелегално от десетилетия в Бека в източната част на страната.

Парламентът на Ливан е одобрил закона на заседание във вторник въпреки опозицията на представителите на Хизбула.

Съюзниците на Хизбула в правителството, включително представители на президента Мишел Аун и говорителя Наби Бери, са подкрепили решението.

Изследване на консултантската фирма McKinsey през 2018 препоръчва мярката като начин за съживяване на ливанската икономика.

Според изчисленията това може да генерира печалби в размер на 1 милиард долара годишно.

Службата на ООН по наркотиците и престъпността нарежда Ливан на едно от първите пет места по произведен канабис за 2018 година.

Според Фирас Максад, политически анализатор и преподавател в университета „Джордж Вашингтон“ в САЩ, успешността на мярката ще зависи от изпълнението ѝ.

„Ако се регулира и облага с данъци както трябва, това ще е позитив за Ливан,“ казвам Максад пред The National.

Но решението е обръщане на политиката.

„Важно е да се отбележи, че Ливан е похарчил милиони долари чуждестранна помощ през деветдесетте години за борба с отглеждането на канабис в Бека,“ казва Максад.

Източник: https://www.thenational.ae/world/mena/lebanon-becomes-first-arab-country-to-legalise-cannabis-for-medical-use-1.1009334