телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Комбинацията от марихуана и тютюн по време на бременност може да увеличи рисковете

Комбинацията от марихуана и тютюн по време на бременност може да увеличи рисковете

Едновременното пушене на марихуана и тютюн по време на бременността може да създаде по-големи рискове за здравето, отколкото пушенето само на цигари, показва скорошно проучване в САЩ.

„При жените, употребяващи едновременно канабис и тютюн, забелязахме увеличен брой на по-малки бебета, преждевременни раждания, астма и свързано с бременността високо кръвно налягане“, казва д-р Даяна Ракусин, автор на проучването.

Докато марихуаната става легална на повече места в САЩ, повече жени я употребяват по време на бременността си – отчасти, защото я смятат за по-малко рискова от другите вещества, казва Ракусин, която е преподавател по перинатална медицина в Медицинския колеж „Бейлър“ в Хюстън, Тексас.

Вече е направена връзка между пушенето на цигари по време на бременността и проблемите за бебетата, включително ниско родилно тегло и преждевременно раждане.

Малко се знае за ефектите от марихуаната по време на бременността, въпреки че е изчислено, че между 2 и 11% от бременните жени в САЩ употребяват наркотика, пишат авторите в списанието American Journal of Obstetrics and Gynecology.

За да види какви ефекти може да има върху майките и бебетата канабисът отделно или в комбинация с тютюн, изследователският екип е анализирал данни за 12 069 жени, родили между януари 2011 г. и юни 2015 г. в болниците, свързани с Медицинския колеж „Бейлър“.

cannabis-drugs

Всички участници са били разпитани преди и след раждането за тяхната употреба на марихуана, тютюн и други продукти, съдържащи никотин, по време на бременността. Изследователите са събрали информация за изхода от ражданията от медицинските картони.

106 жени от цялата група (или по-малко от 1%) са съобщили, че са употребявали марихуана по време на бременността си. От тях 48 (или малко под половината от употребяващите марихуана) са казали, че също така са пушили и цигари като бременни.

Общо 242 жени или 2% от участниците са съобщили, че са пушили цигари.

Изследователите са открили, че жените, които пушат и марихуана, и тютюн, са били с два пъти по-висока вероятност да страдат от астма, в сравнение с жените, които не са пушили нищо. Също така, първата група жени е два и половина път по-вероятно да родят преждевременно и почти три пъти по-вероятно да родят бебета с малки глави или ниско тегло.

Пушенето единствено на цигари също е свързано с по-малък размер на детската главичка, ниско родилно тегло и преждевременно раждане, но тези рискове са по-високи, когато пушенето на цигари се комбинира с употреба на марихуана.

Не е имало значителни разлики между жените, които са пушили само марихуана, или бебетата им и жените, които не са пушили нищо и техните бебета.

Жените, които са пушили или канабис, или цигари, но не и двете едновременно, не са страдали значително по-често от свързано с бременността високо кръвно налягане в сравнение с непушачите. Но жените, които са пушили и двете, е два и половина пъти по-вероятно да страдат от свързано с бременността високо кръвно налягане.

Изследователският екип отбелязва, че жените, които са съобщили, че са пушили едновременно канабис и тютюн, е по-вероятно от останалите да имат диабет и високо кръвно налягане преди бременността.

Жените, които са пушили само тютюн по време на бременността или само марихуана, както и тези, които са пушили и двете, е от четири до седем пъти по-вероятно да страдат от депресия или тревожност, в сравнение с жените, които не са пушили нищо.

Майките, които не са получавали достатъчно пренатални грижи (женски консултации), тоест, които са ходили на лекар по-малко от 11 пъти по време на бременността, е по-вероятно да пушат или канабис, или цигари.

Д-р Кари Уоршак, доцент в Университета на Синсинати в Охайо, която изучава ефектите на марихуаната по време на бременност, казва, че най-последователният ефект е по-ниското родилно тегло при бебетата.

„Когато бебетата са родени с малки размери и преждевременно, родилното тегло става жизненоважно за повишаване на шансовете за оцеляване и добро здраве“, казва Уоршак, която не участва в проучването.

Бебетата, които са родени твърде малки, са в по-голям риск от затруднения с храненето и жълтеница, а може дори да имат проблеми със сърцето по-късно през живота си, добавя тя.

„Ние едва сега започваме да изучаваме последиците от употребата на марихуана по време на бременността“, казва Ракусин.

„Употребата на тютюн със сигурност е вредна за здравето на плода и следователно, за здравето на бебето. Много е вероятно марихуаната да има някои от тези неблагоприятни ефекти. За да се подобрят здравето на плода и на детето, най-добре е да се избягва употребата на марихуана и тютюн по време на бременността“, казва Уоршак.

Източници: http://www.reuters.com/article/us-health-pregnancy-marijuana-tobacco-idUSKCN0YV2BN
http://www.ajog.org/article/S0002-9378(16)30262-9/abstract