телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Колко разпространени са абстинентните симптоми сред редовно употребяващите и зависимите към канабис?

Колко разпространени са абстинентните симптоми сред редовно употребяващите и зависимите към канабис?

Нова публикация представя систематичен преглед на литературата и метаанализ с цел да се определи каква е разпространеността на абстинентния синдром сред хора, които често употребяват или са зависими към канабис и кои фактори са свързани със синдрома. Статията е публикувана този месец със свободен достъп в Jama Network.

Публикацията използва вече публикувани изследвания на английски език, които включват хора с регулярна употреба или зависимост към канабис като основна група, касаят разпространеността на абстинентния синдром или симптомите му чрез валиден инструмент и са с определен експериментален дизайн (кохортен или с напречен срез).

Абстинентният синдром е диагностичен индикатор на зависимост към канабис и често се появява при прекъсване на редовна и дълга употреба. Първите изследователи, които го предлагат, са Бъдни и колеги. Симптомите се появяват предвидимо с определено развитие във времето след прекратяване на употребата, преходни са и могат да бъдат облекчени чрез нов прием на канабис, клинично значими са. Абстинентният синдром при прекъсване на употребата на канабис е включен в петата ревизия на Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства и се диагностицира при наличието на поне 3 от изброените симптоми в рамките на 7 дни от намаляването на употребата: 1) раздразнителност, гняв или агресия; 2) нервност или тревожност; 3) нарушения на съня; 4) нарушен апетит; 5) безпокойство; 6) потиснато настроение; 7) телесни симптоми като главоболие, потене, гадене, повръщане и болки в корема.

Метаанализът на изследвания с общо 23 518 участници показва, че разпространеността на абстинентния синдром е 47%. Факторите, които са свързани с него, са тютюнопушене, зависимост към други вещества, интензивност на употребата на канабис.

Абстинентният синдром изглежда често срещан сред често употребяващите, особено онези, които получават амбулаторна или болнична помощ, и хора със зависимост. Според авторите професионалистите в сферaта трябва да са наясно с тази висока разпространеност, за да могат да консултират пациентите и да подкрепят хора, които намаляват употребата си на канабис.

Авторите отбелязват и че много професионалисти и членове на широката общественост може да не са наясно с абстиненцията при употреба на канабис, което може да доведе до объркване по отношение на ползите при лечение или самолечение на симптоми на тревожност или депресивни разстройства. Например, когато клиенти, употребяващи марихуана по медицински причини, са попитани за реалното облекчаване на симптомите, по-малко от половината казват, че симптомите им са облекчени, а други докладват за завръщане на симптомите на тревожност при прекратяване на употребата. Това подсказва, че симптомите им може да се дължат на абстиненция. Тъй като някои критерии за абстинентен синдром са симптоми на депресия или тревожност, редовно употребяващите може би се стремят да получат краткотрайно облекчение, без да знаят, че тази употреба може да удължи по-дългосрочен абстинентен проблем.

Прочетете цялата статия тук.