телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Изследване открива връзка между употребата на канабис през юношеството и бъдеща хипомания

Изследване открива връзка между употребата на канабис през юношеството и бъдеща хипомания

Употребата на канабис в юношеска връзка е свързана с биполярни симптоми при младите пълнолетни, открива ново изследване на Университета на Уоруик (Великобритания).

Изследователите от Медицинския колеж „Уоруик“ са открили, че употребата на канабис през юношеството е независим рисков фактор за бъдеща хипомания – приповдигнато настроение, свръхактивност и екзалтираност в поведението, както и намалена нужда от сън, които често са симптоми на биполярното разстройство и имат значително влияние върху всекидневния живот.

Изследването, водено от д-р Стивън Марлаха, клиничен психиатър, анализира данни от дългосрочно проучване на родители и деца и открива, че употребата на канабис от тийнейджъри поне 2-3 пъти седмично директно е свързана с появата на симптоми на хипомания малко по-късно през живота.

Изследването на „Уоруик“ е първото, което изследва потенциалната връзка между юношеската употреба на канабис и хипоманията в ранните години на пълнолетието, като е осъществен контрол върху други важни фактори, които биха могли да обяснят тази връзка (например психотични симптоми).

Проучването открива също, че употребата на канабис служи за връзка както между сексуалното насилие над деца и хипоманията, така и между мъжкия пол и хипоманията.

Откритията предполагат, че честата употреба на канабис от юноши вероятно е подходяща цел за интервенции, които могат да намалят риска от развитие на биполярно разстройство при младите хора.

Коментирайки изследването, д-р Марлаха казва: „Употребата на канабис при младите хора е разпространена и е свързана с психиатрични разстройства. Въпреки това, потенциалната връзка между употребата на канабис и биполярното разстройство рядко е била изследвана.“

„Юношеската употреба на канабис може да е независим рисков фактор за бъдеща хипомания, а естеството на асоциацията показва потенциална причинна връзка. Това я прави полезна цел за индикативна превенция на хипоманията.“

Източник: https://www.news-medical.net/news/20171201/Study-finds-link-between-adolescent-cannabis-use-and-future-hypomania.aspx