телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Изследване на зависимостта към мобилни телефони

Изследване на зависимостта към мобилни телефони

Изследване открива, че зависимостта към мобилни телефони е подобна на компулсивното пазаруване и злоупотребата с кредитни карти

Зависимостите към мобилни телефони и писането на SMS-и са подбуждани от материализъм и импулсивност, и могат да бъдат сравнени с консуматорски патологии като компулсивното пазаруване и злоупотребата с кредитни карти. Това показва изследване на Университета „Бейлър”, публикувано в Journal of Behavioral Addictions.

„Мобилните телефони са част от консуматорската култура”, казва авторът на изследването д-р Джеймс Робъртс, професор по маркетинг в Бизнес училище „Hankamer” към Университета „Бейлър”. „Мобилните телефони са не само консуматорски инструмент, но се използват и като символ за обществено положение. В същото време те рушат личните ни взаимоотношения.”

Изследването на д-р Робъртс, със съавтор доц. Стивън Пайрог ІІІ, председател на Департамента по маркетинг в Университета „Сетън Хол”, открива, че материализмът и импулсивността тласкат към зависимост към мобилните телефони. Те се използват като част от разточителен консуматорски ритуал и също така действат успокояващо на импулсивните наклонности на потребителя им, според д-р Робъртс. Той отбелязва, че импулсивността играе важна роля както при поведенческите зависимости, така и при тези към вещества.

Проучването е първото, което изследва каква роля играе материализмът при зависимостта към мобилни телефони. Според д-р Робъртс материализмът е важна ценност за консуматора, която влияе върху много от решенията, взимани от нас като консуматори. В допълнение, употребата и прекомерната употреба на мобилни телефони е станала толкова обичайна, че е важно да имаме по-добро разбиране за това, което движи тези видове технологични зависимости.

Предишни изследвания са показали, че младите хора изпращат средно 109,5 SMS-а на ден или приблизително 3 200 съобщения всеки месец. Допълнително те получават 113 текстови съобщения и проверяват телефона си по 60 пъти в един обичаен ден или средно колежаните прекарват приблизително по седем часа на ден във взаимодействие с информация и технологии за комуникация.

„На пръв поглед човек може да има склонността да си позволи такава анормална употреба на мобилния телефон, оправдавайки я като просто една младежка глупост, едно моментно увлечение. Но появяващото си количество на литература ни дава увеличаваща се достоверност на зависимостта към мобилните телефони и подобните поведенчески зависимости.”, казва д-р Робъртс.

Данните за това изследване идват от самонаблюденията на 191 бизнес студенти в два американски университета. Приблизително 90 % от колежаните използват мобилни телефони и според д-р Робъртс телефоните се използват не само с практическа цел.

Мобилните телефони са достъпни по всяко време, включително и по време на лекции. Те притежават постоянно увеличаващи се на брой функции, което прави тяхната употреба и прекомерна употреба все по-вероятни. Д-р Робъртс казва, че мнозинството от младите хора твърдят, че ако си загубят телефона, това би било пагубно за социалния им живот.

Източник: http://www.medicalnewstoday.com/releases/253361.php

С разрешението на Medical News Today (http://www.medicalnewstoday.com/)
Превод на Национална информационна линия за наркотиците и алкохола