телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Интервю на Информационната линия с Миряна Захариева

Интервю на Информационната линия с Миряна Захариева

Интервю на Националната информационна линия за наркотиците и алкохола с Миряна Захариева – “Липсата на житейски опит, жаждата за приключения и отказът да се вслушват в съветите на по-опитните често тласкат младите хора към провали. В същото време обаче, те движат и света. Ако на 15 и 20 сме предпазливи и размишляваме като 55 годишни, светът няма да мръдне нито милимунда напред.”

Миряна е на 26 години – онлайн ПР в Театър „София”, съпруга и майка на 11 месечния Филип. Животът ú е белязан от работата с деца и млади хора в затруднено социално положение – като доброволец още от ученическите години, а после и като част от професионалното ú развитие. Днес работата с младежи за нея не е ежедневие, но те са в сърцето ú, поддържа приятелски отношения с някои от тях и винаги говори с много любов за всички млади хора.

Ето какво отговори тя на нашите въпроси:

Вие сте млада, упорита и амбициозна жена. Работите отдавна, а от скоро вече сте майка и съпруга.  Кое качество най-много цените у себе си? С какво Ви помага?
-    Трудно ми е да определя. Често съм неуверена в себе си и отдавам успеха на независещи от мен обстоятелства. Когато погледна назад, обаче, си давам сметка, че съм работила здраво за всичко, което съм постигнала. Мисля, че това е, което бих определила като качество, което ценя – усърдната работа. Не казвам, че съм работлива, напротив, обичам да мързелувам, хехе, но не се оставям дълго, без да си намеря нещо смислено за вършене – работата ми дава смисъл и ме прави по-уверена.

Създавате впечатление на динамична и креативна личност. Как поддържате  ентусиазма си? От какво черпите вдъхновение?
-    Аз съм изключително любопитна и когато нещо привлече вниманието ми, искам да стигна до дъното – да науча как се прави и да стана добра в това да го правя. Често загубвам интерес към дадено начинание, когато то се превърне в рутина. Оценявам това като негативно качество, но в същото време съм наясно, че света има нужда от различни хора – едни да стартират начинания и да творят, а други да са готови да поемат щафетата, когато пътят е отъпкан.

Как се справяте, когато Ви е трудно? Какво Ви помага?
-    Най-често намирам опора в близките хора. Те ми дават различна перспектива, когато трудностите идват от това, че самата аз не преценявам дадена ситуация обективно. В други случаи пък са просто рамо и подкрепа, и отдушник, когато имам нужда да споделя даден проблем или наранени чувства.
Има обаче неща, които трудно се споделят и с най-близките. За тях намирам мъдрост и утеха насаме с Бог. Като вярващ човек, винаги имам надежда и опора, дори в най-отчайващите моменти. Безценно е.

Кой е Вашият „лек” срещу стреса в ежедневието? Как си почивате?
-    Обичам да гледам баскетбол и хубави филми. Освен това отделям доста време на семейството си и най-близките си хора. Мисля, че е от изключителна важност човек да намира баланса между работа и почивка. Ако подценим ценността на отдиха, рискуваме да прегорим и да се намерим неспособни да продължим напред.

Кога се чувствате наистина удовлетворена?
-    Ох, труден въпрос. Старая се да живея така, че когато вечер си легна, да мога да си кажа „Днес съм доволна от себе си, направих най-доброто, на което съм способна.” – ако мога да си кажа това поне 6 дни в седмицата – значи всичко е супер. И тук е мястото отново да кажа, че в равносметката от деня ценя и способността си да си почивам. Не е ок да се преуморяваме, нали така ((:

От скоро сте майка и съпруга – как се чувствате в тази нова роля?
-    Чувствата са смесени, всъщност. Никак не е лесна нито едната от ролите. Истината е, че бракът не е нещо, което се случва хей така, между другото. Той, както и другите сфери от живота, изисква време, усилие и изграждане на умение. Със съпруга ми сме заедно от по-малко от 3 години, а само от година и половина живеем заедно като съпрузи. Често изникват ситуации, за които не сме били подготвени, появяват се конфликти, които изискват огромно търпение и посвещение, за да бъдат разрешени. С майчинството е малко по-различно. Наслаждавам се на всяка минута с Филип. Ако мога да обобщя – и двете изискват здрава работа, но резултатът си заслужава (:

Работили сте и работите основно с деца и тийнейджъри. Какъв според вас е основният дефицит на съвременните млади хора?
-    Не мога да кажа, че съвременните млади хора имат някакъв дефицит спрямо младите хора, да кажем, преди 10 години. Липсата на житейски опит, жаждата за приключения и отказът да се вслушват в съветите на по-опитните често тласкат младите хора към провали. В същото време обаче, те движат и света. Ако на 15 и 20 сме предпазливи и размишляваме като 55 годишни, светът няма да мръдне нито милимунда напред. Именно затова не смятам, че младостта е порок.

Ако голяма част от младите хора в едно поколение се провалят, то по-скоро трябва да търсим вината в обществото ни като цяло и може би в предните поколения. Със сигурност не в липсата на опит и безразсъдността.

Какво е мнението Ви за употребата на наркотици и алкохол от младите хора?
-    Не харесвам нищо, което ни прави зависими и отнема от свободата на духа и тялото ни. Срещала съм много млади хора, които намират утеха в различни вещества и това ме натъжава. Когато започнеш да го правиш, със сигурност не осъзнаваш докъде ще те доведе и вместо да намериш спасител, всъщност намираш поробител.

Не осъждам порива на младите хора да опитат всичко различно. По-скоро смятам, че често стават жертва на нашето общество, което не успява да се справи с проблема. Тук битката е на много високо ниво, защото много хора печелят много пари от този бизнес – това е може би най-доходоносната индустрия в световен мащаб.

Кое е най-важното нещо, на което искате да научите сина си?
-    Искам да го науча какво е свобода. Веднъж познал свободата, той сам ще се научи как да си я извоюва. Искам да го науча да цени себе си и времето си. Искам да го науча да уважава хората и да не ги съди. Искам да го науча да е внимателен с дамите и да се отнася с тях като с принцеси, защото ние сме такива!

Оставете Вашето послание за читателите ни.
-    Иска ми се все повече хора да разбират колко са ценни и неповторими, затова ще кажа: „Ти самият си най-ценното нещо, което притежаваш – не оставяй никой и нищо да те убеди, че не струваш! Грижи се за себе си!”