телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Имунната система има роля в развитието на алкохолна зависимост

Имунната система има роля в развитието на алкохолна зависимост

Активацията на имунната система може да поддържа някои от вредните последствия от алкохола като зависимостта. Това е заключението на изследване, проведено от международен екип, воден от д-р Сантяго Каналес от Института по Невронауки в Аликанте (Испания) към Испанския национален изследователски съвет и Университета „Мигел Ернандес“ в Елче, и д-р Волфганг Сомер от Централния институт по психично здраве на Университета в Хайделберг, Германия.

Изследователите са наблюдавали, че алкохолът може да повиши потенциала за развитие на зависимост като променя геометрията на мозъка и особено сивото вещество, както се вижда от изследването върху плъхове и хора, публикувано в Science Advances. „Това е съвсем нов механизъм на зависимостта,“ подчертава д-р Сантяго Каналес.

Според техните наблюдения клетките на имунната система в мозъка, наречени микроглиални клетки, са отговорни за промяната в геометрията, която претърпява сивото вещество в присъствието на алкохол, обяснява д-р Силвия де Сантис, изследовател в Института по Невронауки в Аликанте.

Тъй като алкохолът е вредно вещество, той активира тези защитни клетки, а това води до промяна в биохимичните им характеристики и форма, която се променя от разклонена към по-заоблена или амебовидна. Тази промяна на формата променя геометрията на външноклетъчното пространство и позволява по-голяма дифузия на вещества, които биха били ограничени в отсъствието на алкохол. Едно от тези вещества е допамин, невротрансмитер, който е особено важен за процесите на възнаграждението и зависимостта.

Увеличаването на концентрацията и обхвата на дифузия на невротрансмитери като допамин, глутамат или невропептиди може да превърне слабите качества на алкохола за възнаграждение в мощни агенти във формирането на модели на употреба, които след време водят до развитие на зависимост при някои хора. Разбирането и спирането на тези промени може да помогне при развитието на по-ефективни лечения.

Това изследване показва, че има по-висока средна дифузност в мозъчното сиво вещество при хора и плъхове, които редовно употребяват алкохол. Тези промени се появяват скоро след началото на употребата при плъхове, остават в началото на периоди на неупотреба при гризачи и при хора, и са свързани със силно намаляване на бариерите във външноклетъчното пространство, което се обяснява с реакцията на микроглиалните клетки към агресор като алкохола.

В предишна публикация от април миналата година в JAMA Psychiatry, същата група изследователи са показали, че алкохолът продължава да уврежда мозъка дори след прекратяване на употребата. В това изследване е отбелязано и увеличението на дифузията в мозъка поради алкохола, но изследователите все още не са знаели на какво се дължи това. Новото изследване разрешава загадката, като показва, че увеличението на дифузията се дължи на активацията на имунните клетки.

Изследването е проведено в контекста на широко европейско сътрудничество на изследователи от Института по невронауки в Аликанте, Политехническия университет на Валенсия, Немския централен институт по психично здраве, Университета на Камерино (Италия) и Карловия университет в Прага (Чехия).

Източник