телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Хроничната интензивна употреба на алкохол води до сериозен риск от деменция, предупреждава изследване

Хроничната интензивна употреба на алкохол води до сериозен риск от деменция, предупреждава изследване

Хората, които употребяват алкохол интензивно, се излагат на риск от развитие на деменция според най-голямото изследване по рода си.

Изследване, публикувано в списанието за обществено здраве Lancet, дава силни доказателства, че хората, които пият достатъчно, за да попаднат в болница, се излагат на сериозен риск от съдова деменция и болест на Алцхаймер. То също така повдига въпроси за тези, които пият умерено, относно възможни дългосрочни последствия от навика им.

Изследването, което използва база данни за изписвания от болници във Франция, разглежда повече от един милион души, диагностицирани с деменция между 2008 и 2013 година.

Повече от една трета – 38% от общо 57 000 случаи на деменция с ранно начало, били директно свързани с алкохол и 18% имали допълнителна диагноза от спектъра на разстройствата на употребата на алкохол. Като цяло разстройствата на употребата на алкохол са свързани с три пъти по-висок риск от всички видове деменция.

Д-р Сара Имарисио, директор на изследванията в Alzheimer’s Research UK, казва: „Тъй като това изследване включва само хора, които са били приети в болница поради хронично интензивно пиене, то не разкрива пълната степен на връзката между употребата на алкохол и риска от развитие на деменция. Предишни изследвания са показали, че дори умереното пиене може да има негативен ефект върху здравето на мозъка и хората не бива да мислят, че само пиенето, което води до хоспитализация, носи риск.“

Експерти казват, че новото изследване би трябвало да промени нагласите. „Най-учудващото е, че ни отне толкова време да разберем, че злоупотребата с алкохол и зависимостта към него са толкова силни рискови фактори за развитието на деменция“, казва Робърт Хауърд, професор по психиатрия на хора в напреднала възраст в Юнивърсити Колидж Лондон.

„Ние знаем от много време, че алкохолът е директно невротоксичен, недостигът на тиамин (витамин В1) при алкохолици опустошава паметта, свързаните с алкохола състояния като цироза и епилепсия могат да увредят мозъка и че съдовата увреда на мозъка се ускорява от алкохола. Изненадващо е, че не сме мислили, че алкохолът и злоупотребата с него е важен рисков фактор за развитие на деменция и явно сме грешили.“

Изследването не е насочено към ефектите на умереното пиене върху риска от развитие на деменция. Но водещият автор, д-р Микаел Шварцингер от Translational Health Economics Network във Франция, предупреждава, че изследването показва необратимост на увреждането на мозъка от алкохола. Хронично употребяващите, които са спрели алкохола за някакво време, не са в по-малък риск от деменция, макар и да е по-малко вероятно да умрат по-рано. „Поразителното е, че при хората, които са пиели прекомерно и после са имали период на въздържание, степента на риск от деменция е почти същата“, казва той.

Това е в съответствие с проучванията на изображения от сканиране, които показват, че дори умереното пиене има перманентен ефект. Изследване, публикувано в British Medical Journal миналата година, открива, че тези, които са пиели 14-21 единици алкохол на седмица (1 единица = 8 г чист алкохол), е било три пъти по-вероятно да увредят тази част на мозъка си, която е свързана с паметта. Официалните препоръки във Великобритания са да не се пие повече от 14 единици на седмица.

Съветите за алкохол и деменция са объркващи. Някои изследвания предполагат, че една или две единици алкохол на ден – може би една малка чаша вино – могат да имат предпазващ ефект. Но Шварцингер казва, че тези изследвания са били малки и че лично той би подложил на съмнение резултатите им.

„Алкохолът е опустошителен проблем, независимо за кой орган става дума. Сега можем да добавим мозъка към списъка с черния дроб, бъбреците и сърцето“, казва той.

„Необходими са разнообразни мерки като намаляване на достъпността, повишаване на акцизите и забрана на рекламата и маркетинга на алкохол, заедно с ранно откриване и лечение на разстройствата, свързани с употреба на алкохол.“

Професор Клайв Балард от Медицинското училище към Университета на Екзитър, Великобритания, казва: „Това изследване е извънредно важно и подчертава потенциала на разстройствата от употребата на алкохол, а може би и само на употребата на алкохол, като подлежащи на промяна рискови фактори при превенцията на деменция… От наша гледна точка това доказателство е силно и ние трябва да продължим с ясни послания за общественото здраве относно връзката между разстройствата от употребата на алкохол и респективно, между употребата на алкохол и деменцията.“

Д-р Джеймс Никълс, директор на развитие на политиките и изследванията в Alcohol Research UK, казва, че безпокойството, предизвикано от изследването, е много сериозно. „Ако прекомерната употреба на алкохол увеличава риска от деменция, тогава има огромни социални и икономически последствия“, казва той. „Трябва да признаем, че доброкачественото и широкодостъпно лечение при проблемно пиене носи важни дългосрочни ползи, включително намаляване на нивата на деменция в обществото. И ние трябва да инвестираме в тези услуги, обръщайки тенденцията от последните години.“

Източник: https://www.theguardian.com/society/2018/feb/20/chronic-heavy-drinking-leads-to-serious-risk-of-dementia-study-warns?CMP=Share_AndroidApp_Copy_to_clipboard