телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Хапчетата екстази все по-често се правят с привлекателни за децата лога

Хапчетата екстази все по-често се правят с привлекателни за децата лога

Хапчетата екстази все по-често се продават с привлекателни за децата лога, предупреждава експерт по наркотиците, след като три 12-годишни момичета от графство Голям Манчестър (Великобритания) са били приети в болница заради употребата на таблетки-мечета.

Фиона Мийшъм, член на правителствения Консултативен съвет по злоупотреба с наркотици (ACMD) и основател на The Loop – фондация, която тества наркотици, намерени или предадени по време на фестивали – казва, че от таблетките, които е тествала на фестивала Parklife в Манчестър по-рано този месец, половината са имали лога или рисунки, които може да са привлекателни за децата.

„Тествах 30 различни вида хапчета на фестивала и по отношение на дизайна, те попадат в две широки категории. Бих нарекла първата „луксозни стоки“ – Louis Vuitton, Rolls-Royce, Rolex и такива неща. Във втората има дизайни, ориентирани към деца и младежи: виждаме таблетки с Дарт Вейдър върху тях, R2D2, Мики Маус, както и тези таблетки-мечета в розово и жълто, които в действителност са оформени като плюшени мечета“, казва Мийшъм.

Тя казва, че се съмнява нелегалните производители на наркотици активно да се опитват да „примамят децата в мрежата на зависимостта“. Според нея е по-вероятно да се опитват да привлекат младежите, сред които е популярен този ретро-кич.

Трите 12-годишни момичета са били приети в болница в Салфърд събота вечерта, след като им е прилошало. Полицията е била повикана в търговски център в града след съобщение, че момичетата са взели таблетки екстази, описани като „хапчета-мечета“.

22-годишен мъж и 21-годишна жена са били арестувани заради случая.

Мийшъм казва, че незаконните наркотици са евтини и лесни за намиране в Салфърд. „Една таблетка екстази, която може да държи възрастен мъж цяла нощ, струва само 5 лири. Една нощ навън излиза много евтино по този начин“, казва тя.

В същото време наркотиците стават по-силни. Миналия месец 17-годишно момиче е починало в нощен клуб в Салфърд, след като е взело таблетка екстази с логото на MasterCard, както се твърди. Мийшъм казва, че е тествала таблетки MasterCard на фестивала Parklife, които са съдържали 250 мг MDMA – активната съставка на екстази. Обичайната доза за един възрастен човек за една нощ е 80-100 мг, казва тя.

„Хората просто не знаят какво си купуват. Бих го оприличила с купуването на алкохол, не знаейки дали ще получиш бира с лимон или уиски“, казва Мийшъм.

Източник: https://www.theguardian.com/society/2016/jun/21/ecstasy-pills-child-friendly-logos-fiona-measham-the-loop

На снимката: Таблетки екстази, иззети или предадени на фестивала Parklife и тествани от фондацията The Loop. Снимка: Fiona Measham/The Loop