телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Евтини лули за крек, безплатен хероин и безплатнo пиене: доказателство за подпомагане на зависимите

Евтини лули за крек, безплатен хероин и безплатнo пиене: доказателство за подпомагане на зависимите

От обмена на игли до последната новост „мокри къщи” за алкохолици, проучвания показват, че намаляването на щетите може да помогне за отказването от зависимост.

От Maia Szalavitz

Автомат за продажба на лули за крек на зависими звучи като лоша шега, но обект на присмех са били и мерки за борба с пристрастяването и свързани вреди, за които вече е доказано, че спасяват животи. От програми за обмен на игли за превенция на ХИВ до осигуряване на хероин за зависими и от наблюдавани стаи за инжектиране до „мокри къщи”, където бездомни алкохолици получават безплатно пиене, подходите, които изглежда, че улесняват употребяващите, всъщност са ефективни начини за подпомагане на оцеляването им и възстановяването им.

Автоматите за крек лули са въведени за пръв път преди шест месеца във Ванкувър в рамките на програма и тази седмица е бил добавен още един. В този случай подкрепящите идеята смятат, че намаляването на споделянето на лули с други хора ще намали разпространението на хепатит С, въпреки че няма много публикувани данни по въпроса. „Няма доказателства така или иначе.”, казва Кийт Хъмфрис, професор по психиатрия в Станфорд и бивш старши съветник на службата за национален контрол на наркотиците на президента Обама, по-позната като „службата на нарко-цар”.

Идеята за намаляване на щетите – разбирането, че към проблемите с наркотиците може да се подходи чрез намаляване на вредите, свързани с наркотиците, като свъхдоза и различни заболявания, дори ако употребяващите не се въздържат напълно от употреба – е основна, но противоречива тенденция в политическия курс относно наркотиците в разгара на епидемията от СПИН през осемдесетте години на XX век. Програмите за намаляване на вредите срещат пламенна съпротива от администрацията на Буш, която забранява субсидирането на такива програми, и дори от президента Клинтън, който по-късно се извинява за грешката си. Въпреки това, програмите продължават да се разпространяват, защото има последователни данни за намалявяне на инфекциите, без да има повишаване на употребата на наркотици.

Обменът на игли, например, който започва през осемдесетте години на миналия век, е доказан като ефективен начин за борба с ХИВ от всяка публична здравна организация, която е изследвала метода, включително и Световната здравна организация, Центъра за контрол на заболяванията и Института по медицина. „В сравнение с други неща, които правим за общественото здраве – слагането на предпазни колани и флуоризацията на водата, това е подкрепена от доказателства интервенция и наистина намалява разпространението на ХИВ сред населението. Това е наистина ценно.”, казва Хъмфрис, добавяйки, че вероятно методът не е толкова ефективен за превенцията на хепатит С, защото този вирус може да оцелее много повече време извън тялото.

Също така има сериозни доказателства в подкрепа на осигуряването на хероин за пристрастените, за които много пъти други лечения като поддържане с метадон и 12-стъпкови програми са се оказвали неефективни. Рецензия от 2012 г. на Кохрейн, считана за осигуряваща медицински доказателства от най-голяма величина, обхваща данни от страни, които са изпробвали или които в момента осигуряват лечение с хероинова поддръжка, включително Великобритания, Канада, Швейцария и Германия. Резултатите са в подкрепа на тези програми. Авторите пишат, че осигуряването на хероин „ може са помогне на пристрастените да продължат лечението, да намалят употребата на наркотици от улицата, да намалят незаконните прояви и е възможно да намалят смъртността.”

И въпреки че е трудно за вярване, обменът на игли също може да е път към въздържание или към поддържаща терапия. Такива програми далеч не повишават вероятността за продължаване на употребата и увеличаването ú, а напротив – проучванията показват, че те всъщност увеличават броя на пристрастените, които търсят лечение с въздържание от употреба или поддържащи програми, които ще им позволят да спрат инжектирането.

Има две основни теории относно защо това се случва. Едната гласи, че предприемането на действия и използването на чисти спринцовки за намаляване на свързаните вреди увеличава увереността на употребяващите, че могат да направят и други промени. Другата е, че чрез предлагането на помощ без изискване за каквото и да е в замяна, служителите в тези програми (много от които са възстановяващи се зависими) вдъхновяват за промяна. „Преживяването да бъдеш обичан и да ти се помага по начин, различен от инструменталния, може да бъде много силно.”, казва Хъмфрис.

В Инсайт, единственият в Северна Америка център за инжектиране, пристрастените могат да получат чисти игли и да ги използват под медицинско наблюдение. Също така има и програма за детокс. „Само по себе си намаляването на вредите е ценно без оглед на това дали води до въздържание или не.”, казва за опита си в Инсайт Габор Мате, канадски доктор с опит в зависимостите и автор на „В царството на гладните духове”. „Ако пациентите ми не бяха се свързали с Инсайт и не бяха изпитали приемането и непредубеденото отношение, те нямаше да се озоват в програма за детокс.”, казва още Мате.

„Има повече от дузина рецензирани изследвания на стаи за инжектиране, които показват позитивни ефекти в посоката на намаляване на заболяемостта, по-ниски медицински разходи, увеличена просоциална функция – абсолютно нищо отрицателно.”, казва Мате. Хъмфрис, обаче, смята тези данни за по-неубедителни, отколкото тези за обмена на игли или опиоидната поддръжка, защото според него няма толкова много добри проучвания от обективни изследователи.

Осигуряването на хероин води до въздържание по-често, отколкото някой може да очаква. Едно швейцарско проучване показва, че 40% от участниците търсят лечение с въздържание като начин за приключване на програмата, въпреки че това не е било изискване. Това може да се дължи на това, че животите на пристрастените към хероин са центрирани около търсенето на наркотици и измамите, чрез които се намират пари за тях. Когато снабдяването с наркотици е лесно, животът им изглежда празен и скучен. Но с подкрепа това свободно време може да води към въздържание или намиране на работа, или и двете. Всъщност някои от проучванията на хероина показват, че нивото на заетостта се удвоява, въпреки че като цяло остава ниско и повишението не е много по-голямо от това при метадоновите програми.

Намаляването на вредата от алкохола също изглежда обещаващо. Едно проучване, публикувано в журнала на Американската медицинска асоциация, показва, че програма с „мокра къща” в Сиатъл, която предлага пиене и настаняване на хронични алкохолици, намалява обществените разходи за полиция и медицински грижи за тях с 53%, което спестява на града средно по 2 449 долара на човек всеки месец. Не само това, но и участниците намаляват пиенето си от средно 16 питиета на ден до 11.

„Премахва се тревожността, осигурява се приемане и се намалява изолацията,”, казва Мате, „когато те са по-малко тревожни и не толкова изолирани, и се чувстват по-приети, няма толкова голяма нужда да употребяват. Прекомерната употреба на вещества е опит за адаптиране към непоносими емоционални и социални ситуации.”

Хъмфрис предупреждава, че все още не е ясно дали „мокрите къщи” имат негативен ефект върху бездомните алкохолици, на които те не са предложени. Понастоящем в Сан Франциско се обмисля идеята да се настаняват повечето хронични алкохолици, които предизвикват най-голямо смущаване на обществения ред и Хъмхрис се тревожи, че това може да служи като подтик за хората да се влошават, за да получат настаняване. ”Аз бих искал апартамент в Сан Франциско и безплатно вино би било чудесно.”, шегува се той.

Намаляването на вредите може да предизвиква неразположение у политиците, но данните ясно подкрепят най-често използваните мерки като обмена на игли, метадона и Субоксона и до този момент подсказват възможни ползи от противоречиви методи като осигуряването на хероин, обезопасените стаи за инжектиране и „мокрите къщи”. Може да мине време преди автоматите за крек лули да се наредят до тези за безалкохолни напитки и все още предстои тяхното правилно оценяване, но все още е рано да се отказваме от идеята напълно.

Превод на Национална информационна линия за наркотиците и алкохола

Източник: http://healthland.time.com/2014/02/12/when-the-road-to-recovery-is-paved-with-a-dash-of-addiction/