телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Електронните цигари: Нивото на токсичните емисии зависи от температурата, вида и възрастта на устройството

Електронните цигари: Нивото на токсичните емисии зависи от температурата, вида и възрастта на устройството

Изследователи от Lawrence Berkeley National Laboratory в Калифорния, САЩ, са установили източника на токсични съединения, отделяни от електронните цигари и показват как фактори като температура, вид и възраст на устройството влияят.

Електронните цигари са захранвани от батерии устройства, които доставят никотин с аромати и други химикали на потребителите във вид на изпарения от течност вместо във вид на дим.

Според Американските центрове за контрол на болестите и превенция (CDC) около 3,7% от възрастните в САЩ използват електронни цигари редовно, което отговаря на повече от 9 милиона пълнолетни потребители.

Докато електронните цигари се рекламират като по-безопасна алтернатива на обикновените цигари, които доставят никотин чрез изгаряне на тютюн, не се знае много за рисковете за здравето от използването на тези устройства.

Повечето електронни цигари работят като използват три компонента: пълнител, в който се съдържа течният разтвор; нагряващо устройство (изпарител) и енергиен източник, който обикновено е батерия.

Пушенето на цигари е причина за смъртта на над 400 хиляди души всяка година в САЩ. Докато електронните цигари изглеждат като по-безопасна и по-малко токсична алтернатива, тъй като не изгарят тютюн, те все пак съдържат никотин и други потенциално вредни химикали.

Последствията за здравето от повтарящо се излагане на химикалите в електронните цигари не са ясни.

Проучването, публикувано в Environmental Science and Technology, открива, че термичното разлагане на два разтворителя, намиращи се в течността, изпарявана от електронната цигара – пропиленгликол и глицерин – води до токсични химикали като акролеин и формалдехид.

„Защитниците на електронните цигари казват, че емисиите са много по-ниски, отколкото при обикновените цигари, затова е по-добре да използвате електронни“, казва изследователят от Lawrence Berkeley National Laboratory и съавтор на проучването Hugo Destaillats.

„Бих казал, че това може да е вярно за определени потребители – например дългогодишни пушачи, които не могат да спрат, но проблемът е, че това не означава, че електронните цигари са здравословни. Обикновените цигари са супер нездравословни. Електронните са просто нездравословни“, добавя той.

Hugo Destaillats и екипът му са симулирали изпаряване от два вида електронни цигари – едно евтино устройство с един нагревател и едно скъпо устройство с два паралелни нагревателя, и от три вида течност.

Открита е връзка между повишаването на температурата и нивата на емисиите

Първите „дръпвания“ от електронната цигара и по-късните – когато устройството вече се е нагряло и е достигнало „стабилно състояние“, са били изследвани, за да се установи съдържанието на парата.

Специален подражаващ апарат е „дърпал“ от електронните цигари в продължение на 5 секунди на всеки 30 секунди. След първите 5-10 минути пушене, температурата на парата бързо се е покачила. Температурата е достигнала стабилно състояние около 20-тото „дръпване“.

Нивата на емисиите между първите „дръпвания“ и стабилното състояние са се повишили 10 пъти или повече в някои устройства. Електронна цигара с един нагревател, работеща на 3,8 волта, е отделяла 0,46 микрограма акролеин на „дръпване“ в първите пет „дръпвания“. Но в стабилно състояние цигарата е отделяла 8,7 микрограма на „дръпване“.

„Когато приложим същия волтаж на електронна цигара с двоен нагревател, виждаме много по-малко емисии“, казва Лара Гундел, изследовател от Lawrence Berkeley National Laboratory и съавтор на проучването. „Смятаме, че това има общо с по-ниските температури по повърхността на всеки един от нагревателите.“

Чрез употребата на едно и също устройство за девет последователни цикъла от 50 „дръпвания“ без почистване са изследвани последствията от възрастта на устройството. Емисиите на формалдехид, ацеталдехид и акролеин – вещества, които са канцерогени и дразнят дихателните пътища – са се увеличили през периода на употребата.

Съавторът Мохамад Слейман отбелязва, че повишението в нивата алдехид е било 60% в някои случаи между циклите от едно до девет.

Натрупването на остатъци върху или до нагревателя може да бъде вторичен източник на летливи алдехиди, отбелязват авторите на изследването.

Две нови токсични съединения са открити в течността за електронни цигари

Друго, което е наблюдавано, е било това, че докато волтажът на електронната цигара се увеличава, се увеличават и количеството на консумираната течност на „дръпване“, както и температурата на парата.

„Открихме, че има емисии на токсични химикали при всяка температура, на която използвате устройството. И колкото по-висока е температурата, толкова повече са емисиите“, казва Hugo Destaillats.

Изследователите са проучили разтворителите в течността на всички електронни цигари и са открили, че почти всички от тях използват комбинация от пропиленгликол и глицерин в различни пропорции.

„И двете се използват за създаването на изкуствен дим“, казва Hugo Destaillats. „Пропорцията между двете определя неща като обема на облака пара, който произвеждате. Смята се, че те са безопасни за хранителни продукти.“

Има много малко изследвания върху безопасността при нагряване и вдишване на пропиленгликол и глицерин.

Проведени са експерименти, за да се изпарят течности, съставени от разтворителите и да се потвърди дали те са източникът на емисиите. Открити са общо 31 вредни химични съединения, две от които – пропилен оксид и глицидол – по-рано не са били открити в парата на електронните цигари. Авторите предполагат, че тези вещества могат да са канцерогенни.

„Много е важно да се разбере как се образуват тези съединения“, казва Destaillats. „Едната причина е регулирането, а другата е, че ако искате да произвеждате по-малко вредни електронни цигари, трябва да знаете кои са главните източници на тези канцерогени.“

Източник: http://www.medicalnewstoday.com/articles/311955.php?utm_content=buffer7feeb&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer