телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Ефекти на анаболните стероиди при мъже

Ефекти на анаболните стероиди при мъже

Изследване, публикувано в списанието „Психотерапия и психосоматика“, предлага внимателен анализ на медицинските последствия от употребата на анаболно-андрогенни стероиди при мъже.

Повечето изследвания за образа на тялото са фокусирани върху жени особено във връзка с разстройствата на храненето. В последните години изследвания са започнали да адресират разстройствата на образа на тялото при мъже в резултат на желанието им да имат мускулести тела. Също като при жените, тази промяна може да се дължи на постоянното излагане на такива образи във филмите, телевизията, рекламите и така нататък.

За да постигнат идеалното тяло, много от тези мъже употребяват определени вещества (или „хранителни добавки“, които ги съдържат), за да увеличат мускулната си маса и да намалят мазнините. От гледна точка на общественото здраве, най-притеснителните от тези вещества са анаболно-андрогинните стероиди (ААС) – семейство хормони, които включват тестостерон и синтетичните му деривати. Веществата в това семейство спомагат увеличаването на мускулната маса и мъжествения вид.

Около 98% от употребяващите ААС са мъже, които често използват по няколко вида ААС едновременно и често комбинират инжекционна употреба и орален прием. Притеснително е, че понастоящем десетки милиони мъже по света са употребявали ААС и следователно ААС представляват най-новата зависимост. Тъй като употребата им е сравнително нов феномен, науката едва сега започва да изследва потенциалните странични ефекти от употребата. Други вещества като алкохол, канабис и опиоиди се употребяват от хиляди години и десетилетия на изследвания са оценявали ефектите им. За разлика от това най-възрастните употребяващи ААС, тези, които първи са ги пробвали като младежи през осемдесетте и деветдесетте години, едва сега достигат средна възраст. В резултат на това едва през последното едно или две десетилетия е станало възможно да се изследват дългосрочните ефекти на ААС. Най-честите странични ефекти включват ефекти върху сърдечно-съдовата система и кардиомиопатия, както и хипогонадизъм (състояние, при което тялото не синтезира достатъчно тестостерон). Дългосрочната употреба на ААС може да засегне други органни системи и да предизвика хепатоксичност (увреждащо действие върху черния дроб), нефротоксичност (увреждащо действие върху бъбреците) и невротоксичност (увреждащо действие върху нервните клетки), вероятно с потенциал да предизвика деменция с ранно начало. Друга категория странични ефекти на ААС са психиатричните ефекти – разстройства на настроението, които могат да са свързани с агресия, насилие, понякога криминални прояви, мускулна дисморфия, която може да е и причина, и ефект на употребата и зависимостта към ААС.

За съжаление тъй като употребата и зависимостта към ААС са сравнително нови, има малко изследвания на лечението. Още повече, центровете за лечение на зависимост често нямат достатъчно информация за употребата на ААС. Следователно лечението на зависимите към ААС трябва да се базира на оценката на клинициста на всеки индивидуален случай.

Има надежда, че след като зависимостта към ААС се е превърнала в световен проблем, ще се увеличат изследванията на леченията и ще става все по-лесно за професионалистите в областта на психичното здраве да са в крак с последната информация в сферата.

Източник