телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Децата и посланията на техните родители за наркотиците

Децата и посланията на техните родители за наркотиците

Децата реагират по-добре на послания срещу наркотиците, когато техните родители не разкриват своята употреба в миналото

Родителите знаят, че някой ден ще трябва да говорят със своите деца за употребата на наркотици. Най-трудната част е да решат дали споделянето за тяхната собствена употреба ще бъде полезно в предаването на послание против наркотиците. Скорошно проучване, публикувано в списанието „Human Communication Research”, показва, че децата, чиито родители не разкриват употребата си, но предават силно послание срещу наркотиците, е по-вероятно да проявят отношение в полза на неупотребата.

Дженифър А. Кам от University of Illinois at Urbana-Champaign и Ашли В. Мидълтън от MSO Health Information Management са публикували в „Human Communication Research” резултатите от проучване сред 253 американски ученици от латиноамерикански произход и 308 ученици от европейски произход от 6-ти до 8-ми клас. Учениците са споделили за разговори, които са провели с родителите си, за алкохола, цигарите и марихуаната. Кам и Мидълтън искали да установят по какъв начин определени видове послания са свързани с възприемането на употребата на вещества от учениците и след това – как са свързани тези послания и с поведението им.

При едно по-старо проучване тийнейджърите са споделили, че би било по-малко вероятно да употребяват наркотици, ако техните родители са им разказали за своята собствена употреба на вещества в миналото. Но при учениците, участвали в изследването на Кам и Мидълтън, било обратното. Тези, чиито родители им били разказали за негативните последици или съжалението си от собствената си употреба, по-рядко съобщавали за негативно възприемане на наркотиците.

Тези резултати означават, че когато родителите споделят истории за употреба на вещества от миналото си, дори когато в тях има поука, подобни послания могат да имат непредвидени последствия за децата в ранно юношество.

Изследването на Кам и Мидълтън открива специфични послания, които родителите могат да предадат на децата си за алкохола, цигарите и марихуаната. Тези послания могат да засилят негативното възприемане на употребата на наркотици и съответно да обезкуражат настояща употреба. Например, нещата, които родителите могат да разкажат на децата си, са: за негативните последствия от използването на вещества; че не одобряват употребата; как да избягват наркотиците;  за семейните правила против наркотиците; истории за други хора, които са имали проблеми заради употребата.

„Родителите може би ще искат да премислят дали трябва да казват на децата си за случаите от миналото, в които те самите са използвали наркотици и да не им съобщават такава информация, когато не се налага.”, казва Кам. „Разбира се, важно е да се има предвид, че това проучване е едно от първите, които изследват връзката между позоваването на родителите на тяхната употреба в миналото и последващите възприемане и поведение на техните деца.”

Източник: http://www.medicalnewstoday.com/releases/256780.php

С разрешението на Medical News Today (http://www.medicalnewstoday.com/)
Превод на Национална информационна линия за наркотиците и алкохола