телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Даването на алкохол на тийнейджърите вкъщи насърчава запойното пиене

Даването на алкохол на тийнейджърите вкъщи насърчава запойното пиене

Децата, на които родителите са давали алкохол с вярата, че така ще ги възпитат да пият отговорно, е по-вероятно да започнат да пият запойно. Това твърди ново мащабно проучване.

Шестгодишният анализ на близо 2 000 деца на възраст от 12 до 18 години разкрива, че няма никакви ползи от запознаването на тийнейджъри с алкохола у дома и че това само ги насърчава да го търсят другаде.

В списанието „Лансет“, изследователите твърдят, че въпреки широко разпространеното убеждение, че дадената от родителите чаша вино за неделен обяд или спокойна вечер с бира насърчава отговорното отношение към пиенето, всъщност няма надеждни доказателства, които да подкрепят това.

Вместо това те показват, че вероятността за запойно пиене, други рискове, свързани с пиенето, или зависимост е по-висока при децата, които получават алкохол от родителите си.

Експерти твърдят, че резултатите от проучването „категорично опровергават“ сегашния мит.

„Докато правителствата се съсредоточават върху превенцията чрез училищно образование и прилагането на законодателството за законната възраст за купуване и пиене на алкохол, родителите до голяма степен остават незабелязани“, каза професор Ричард Матик от Университета в Нов Южен Уелс, който ръководи изследването.

"Родителите, политиците и лекарите трябва да са наясно, че предоставянето на алкохол от родителите е свързано с риск, а не със закрила.“

„Препоръчваме на родителите да избягват да дават алкохол на своите тийнейджъри, ако искат да намалят риска от свързани с алкохола вреди“.

Анализът показва, че средно 62% от тийнейджърите, които не са получавали алкохол от родителите си, са започнали да пият запойно - четири или повече напитки в една сесия - в сравнение със 81% от тийнейджърите, които са получили алкохол първо вкъщи.

В същото време тийнейджъри, които са снабдявани с алкохол от родителите си една година, имат два пъти по-голяма вероятност да намерят достъп до алкохол от други източници през следващата година.

Предишни проучвания показват, че за децата от семейства от средната класа в Обединеното кралство е най-вероятно да са опитали алкохол, преди да стигнат до тийнейджърските си години.

„Тези данни ни казват, че в дългосрочен план даването на алкохол на подрастващите не е много добра идея“, казва проф. Мелиса Норберг от университета „Макуори“.

Източник: http://www.telegraph.co.uk/science/2018/01/25/giving-alcohol-teens-home-fuels-binge-drinking-parents-told/