телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Баклофен: хапчето за „лечение“ на алкохолна зависимост не работи по-добре от консултирането

Баклофен: хапчето за „лечение“ на алкохолна зависимост не работи по-добре от консултирането

Лекарство, което е предлагано настойчиво и предписвано като лечение на алкохолна зависимост, може да не помага повече, отколкото консултирането, казват холандски изследователи.

Без доказателства за неговата ефективност, предписването на високи дози от лекарството баклофен може да бъде безотговорно, предупреждават изследователите.

„Широкоразпространеното предписване на баклофен, каквото в момента се случва във Франция, може да е прибързано и трябва да се преосмисли“, пише холандски изследователски екип в списанието European Neuropsychopharmacology.

Преди две години френските здравни власти са одобрили употребата на лекарството за лечение на алкохолизъм. Първоначално баклофен е създаден и използван широко за лечение на мускулни спазми.

Смята се, че много хора употребяват лекарството в своите страни, без то да им е предписано за лечение на алкохолна зависимост.

Интересът е предизвикан през 2008 г. от една книга – „Le Dernier Verre“ („Последното питие“), написана от френско-американския кардиолог Olivier Ameisen, който твърди, че е излекувал сам своята алкохолна зависимост с високи дози баклофен.

Според последвало по-късно френско проучване високи дози от лекарството водят до това, че значителен процент от хората с тежка употреба на алкохол спират пиенето или започват да пият по-умерено.

Оттогава няколко проучвания са стигнали до противоречиви открития.

Последното изследване е най-голямото рандомизирано, двойно сляпо, плацебо-контролирано, което се смята за златния стандарт в проучванията на лекарства, казват изследователите.

Доброволците били разделени на случаен принцип на групи – някои получавали лекарството, а други – хапче-плацебо, без участниците и изследователите да знаят кой какво получава.

В проучването участвали 151 души, набрани от центрове за лечение на алкохолна зависимост в Холандия. Те били разделени на групи с високи, ниски и нулеви дози, като всички участници получавали и психологическо консултиране през цялото време.

Сравнявайки резултатите, изследователите заключили, че „нито ниските, нито високите дози баклофен били ефективни в лечението на алкохолна зависимост“.

Между групите нямало разлика в скоростта и честотата, с която участниците влизали в рецидив (връщали се към пиенето).

„Трябва да вземем под внимание сигурността и страничните ефекти“, казва съавторът на проучването Reinout Wiers от Университета в Амстердам.

„Ние не затваряме вратата за баклофен, но казваме, че се нуждаем от още изследвания.“

Според Световната здравна организация 3,3 милиона смъртни случая по света всяка година са в резултат от вредна употреба на алкохол – почти 6% от всички хора, които умират.

Източник: https://www.theguardian.com/society/2016/dec/01/baclofen-alcoholism-cure-pill-no-better-than-counselling-study?CMP=Share_AndroidApp_Tweet