телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Анаболните стероиди може да са свързани с ранна коронарна болест на сърцето

Анаболните стероиди може да са свързани с ранна коронарна болест на сърцето

Анаболно-андрогенните стероиди може да са свързани с ранна коронарна болест на сърцето, според изследване, представено на бразилския конгрес по кардиология (SBC 2017).

Годишният конгрес на Бразилското дружество по кардиология (SBC) се проведе в Сао Пауло от 3 до 5 ноември 2017 г.

„Злоупотребата с анаболни стероиди сред младите хора е широко разпространен проблем в световен мащаб и събития като внезапна смърт и сърдечен удар са съобщени и при спортисти“, каза водещият автор Франсис Рибейро де Соуза, докторант в Instituto do Coração, Медицински факултет, Университета в Сао Пауло, Бразилия.

"В Бразилия около един милион души са използвали анаболни стероиди поне веднъж и са седмото най-често употребявано вещество в страната", добавя той.

Това проучване изследва дали анаболните стероиди могат да бъдат свързани с ранна коронарна болест на сърцето. То също така изследва дали намалената функция на липопротеините с висока плътност (HDL) може да бъде механизъм, водещ до заболяването при употребяващи стероиди.

Проучването включва 51 мъже на средна възраст 29 години (вариращи от 23 до 43 години). От тях 21 са вдигали тежести и са приемали анаболни стероиди в продължение на най-малко две години, 20 са вдигали тежести, но не са приемали стероиди, а 10 са били здрави, но със заседнал начин на живот.

Участниците са преминали коронарна ангиография (метод за визуализиране на артериите), за да се оцени наличието на атеросклероза в коронарните артерии.

На всички участници е направен уринен тест, за да се потвърди употребата на стероиди. Били са взети кръвни проби за измерване на нивата на липидите, включително HDL. Изследователите са използвали клетъчни култури за измерване способността на HDL на всеки участник да изпълнява нормалната си функция за отстраняване на холестерола от макрофагите (бели кръвни клетки).

Изследователите са установили, че 24% от употребяващите стероиди са имали атеросклероза на коронарните им артерии, в сравнение с никой от другите участници. Употребяващите стероиди с атеросклероза също имали и значително намалени нива на HDL и HDL функция.

Г-н Рибейро де Соуза заявява: „Нашето проучване показва, че употребата на анаболно- андрогенни стероиди може да е свързана с развитието на коронарна болест на сърцето при очевидно здрави млади хора. Стероидите могат да окажат влияние върху способността на HDL да отстранява холестерола от макрофагите, като по този начин насърчава атеросклерозата.“

„Това беше малко проучване и не можем да заключим, че стероидите причиняват атеросклероза“, продължава той. „За потвърждаване на тези резултати са необходими по-големи проучвания с по-дълъг период на проследяване.“

Г-н Рибейро де Соуза заключава: „Ние наблюдавахме коронарна атеросклероза при млади хора, употрябващи стероиди, които в комбинация с по-ниски нива на HDL и намалена функция на HDL могат да увеличат риска от сърдечно-съдови инциденти.“

Д-р Раул Сантос, научен председател на SBC 2017, заявява: „Това проучване, въпреки малкия размер на извадката, е добре направено и обръща внимание на евентуален важен здравен проблем в Бразилия и другаде, тъй като показва не само класическите липидни смущения, предизвикани от стероидите, но ги свързва със субклинично присъствие на атеросклероза, нещо, което не би трябвало да откриваме при млади хора.“

Професор Фаусто Пинто заявява, че това е важен въпрос за сърдечно-съдовата превенция, който заслужава по-нататъшно проучване.

Източник: https://medicalxpress.com/news/2017-11-anabolic-androgenic-steroids-early-coronary.html