телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Амфетамините ускоряват биологичното стареене на сърцето

Амфетамините ускоряват биологичното стареене на сърцето

Употребата на амфетамини може да ускори биологичното стареене на сърцето според изследване, публикувано в онлайн изданието Heart Asia.

Ефектите се наблюдават при мъже и жени без значение на други потенциално рискови фактори за сърдечни болести и удар според резултатите.

Амфетаминът е стимулант със силно въздействие върху симпатиковата нервна система, който предизвиква производство на голямо количество адреналин. Той е свързан с ефекти върху сърдечно-съдовата система, включително ускоряване на сърдечния ритъм, рязко повишение на кръвното налягане и увеличаване на риска от удар, инфаркт и разкъсване на аневризъм.

Тъй като продължителната употребата на стимуланти води до преждевременно състаряване на кожата, изследователите си поставили за цел да проверят дали това се отнася и за сърцето.

За целта те измерили кръвотока в брахиалната артерия на мишницата и радиалната артерия на предмишницата на 713 души между 30 и 50-годишна възраст, които посещавали клиника поради злоупотреба с вещества между 2006 и 2011 година. Направили това, за да оценят степента на втвърдяване на артериите (те се втвърдяват в процеса на стареене).

Всички пациенти отговорили на въпроси относно употребата на вещества и били разпределени в една от 4 групи: непушачи (483); пушачи (107); употребяващи амфетамини (55); употребяващи метадон (68).

Повечето от групата употребяващи амфетамини (94%) били употребили предишната седмица и почни половината в деня преди измерванията.

Резултатите показват, че сърдечно-съдовата система на употребяващите амфетамини старее много по-бързо в сравнение с групата на пушачите и употребяващите метадон. Тези открития важат и след като се вземе предвид действието на други рискови фактори като тегло, нива на холестерол и индикатора на възпалителни процеси реактивен протеин С.

Това подсказва, че самото сърце старее по-бързо от очакваното според изследователите, които подчертават, че обикновено употребата на амфетамини е продължителна и повтаряща се.

Много физиологични процеси в тялото започват да се влошават с течение на времето като част от нормалния процес на стареене. Но на основата на откритията си изследователите твърдят, че злоупотребата със стимуланти допълва и ускорява този процес.

Като възможно обяснение на резултатите си изследователите посочват предишни изследвания, които са показали, че амфетамините въздействат на функционирането на стволовите клетки – те имат роля в „поправянето“ на тъканите и обновяването им и в нормалното делене на клетките.

Това е изследване-наблюдение, така че не могат да се направят твърди заключения за причина и следствие, а освен това броят на употребяващите амфетамини е малък и липсва информация за дозите.

Въпреки тези ограничения на изследването, авторите заключават, че повтарящата се злоупотреба с амфетамини състарява сърдечно-съдовата система и вероятно и целия организъм.

Източник: https://medicalxpress.com/news/2017-02-recreational-amphetamine-hasten-biological-aging.html