Изпрати SMS с текст: DMS HELPLINE на кратък номер 17 777


Дари 1 лев (няма ДДС) чрез еднократни SMS и абонаменти. За абонати на Telenor, VIVACOM и A1.
Подкрепи нашата Линия, дари 1 лев!

телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Американската академия по педиатрия препоръчва да не се пие никакъв алкохол по време на бременност

Американската академия по педиатрия препоръчва да не се пие никакъв алкохол по време на бременност

В свой доклад Американската академия по педиатрия посочва пренаталното излагане на алкохол като водещата предотвратима причина за родилни дефекти и интелектуални и невроразвитийни нарушения у децата.

Академията настоява, че никакво количество алкохол не може да се счита за безопасно през което и да е тримесечие.  Структурни или функционални промени в мозъка, сърцето, костите и гръбнака, бъбреците и някои лицеви деформации могат да са резултат от пиене по време на бременността.

Консумацията на алкохол по време на бременността повишава риска от спонтанен аборт, мъртво раждане, преждевременно раждане и синдром на внезапната детска смърт. Дори и ако детето изглежда родено здраво, рискът от нарушения вследствие на излагане на алкохол преди раждането остава.

Интелектуалните и психологическите ефекти включват синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и специфични затруднения в ученето, например с математиката и езиците, визуално-пространственото функциониране, затруднен контрол на импулсите, проблеми с обработването на информация, нарушени паметови умения, решаване на задачи, абстрактно мислене и слухово разбиране.

Ефектите на нарушенията в резултат на употреба на алкохол по време на бременността не са обратими, но при ранно диагностициране децата могат да бъдат подкрепени чрез терапия.
Скорошно проучване показва, че има риск от забавяне на растежа на детето дори при жени, които са пиели по само едно алкохолно питие на ден (около 150 мл вино например) по време на бременността си.

Пиенето по време на първото тримесечие повишава риска от нарушения, свързани с употребата на алкохол, с 12 пъти. Пиенето по време на първото и второто тримесечие повишава този риск 61 пъти, а пиенето по време на цялата бременност – 65 пъти.

Според д-р Джанет Уилямс, един от водещите автори на доклада, изследванията показват, че най-добрият избор на бременните жени е да се въздържат изцяло от алкохол. Според нея нарушенията, свързани с употребата на алкохол по време на бременността, са най-честата разпознаваема причина за забавяне в развитието и интелектуални нарушения.

Целият доклад е достъпен тук: http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2015/10/13/peds.2015-3113.full.pdf+html

Източник: http://www.medicalnewstoday.com/articles/301208.php