телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Американската агенция за храните и лекарствата е одобрила за ползване назален спрей с налоксон при свръхдоза с опиоиди

Американската агенция за храните и лекарствата е одобрила за ползване назален спрей с налоксон при свръхдоза с опиоиди

Лесната за ползване технология дава алтернатива на инжекционната форма на животоспасяващото лекарство

Американският Национален институт по злоупотреба с наркотици (NIDA), който е част от Националния здравен институт (NIH), съобщава, че интраназалният налоксон е одобрен от американската Агенция за храните и лекарствата (FDA). Той представлява назален спрей с налоксон, предназначен за бързо справяне със симптомите на опиоидна свръхдоза.

Новата технология има лесен за употреба и без игла дизайн и предоставя на членовете на семейството и на хората, които първи се отзовават при случай на свръхдоза, алтернатива на инжекционния налоксон.

Новата технология ще бъде продавана от Adapt Pharma Limited, която е партньор Lightlake Therapeutics Inc. Lightlake е биофармацевтична компания, развиваща нововъведения при лечението за зависимости и работи в партньорство с NIDA от 2013 г. Целта на това партньорство е прилагането на нови технологии в животоспасяващата интервенция при опиоидна свръхдоза. Продуктът ще бъде продаван под името „Назален спрей NARCAN®“.

През 2013 г. в САЩ повече от 16 000 души са починали от опиоидна свръхдоза, причинена от лекарства, отпускани с рецепта. Това са приблизително 44 души на ден. Допълнително още 8000 души са починали от свръхдоза хероин, като броят им е нараснал 4 пъти между 2002 и 2013 г.

Одобреният от FDA назален спрей може да намали броя на свързаните с опиоиди смъртни случаи всяка година и да даде на пациентите втори шанс да постъпят за лечение в дългосрочна програма за зависими. Членовете на семействата могат да попитат личните си лекари или фармацевти как да се сдобият със спрея, който ще започне да се продава в началото на следващата година.

Източник: http://www.drugabuse.gov/news-events/news-releases/2015/11/fda-approves-naloxone-nasal-spray-to-reverse-opioid-overdose