телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Алкохолът улеснява развитието на болести като променя бактериите в устата

Алкохолът улеснява развитието на болести като променя бактериите в устата

Употребата на алкохол може да увеличи риска от много здравни проблеми като сърдечно-съдови заболявания. Но какви са механизмите, които се задействат от употребата на алкохол? Едно изследване показва, че той може да причинява промени в микробиома на устата, които засягат цялото тяло.

Алкохолът е рисков фактор за заболявания и състояния като рак, сърдечно-съдови заболявания, деменция.

Някои от причините, поради които прекомерната употреба на алкохол може да навреди на здравето, са доста ясни. Например, алкохолът въздейства на рецептори в централната нервна система, които регулират кръвното налягане. Това може да доведе до хипертония.

Но алкохолът има ефект и върху други чувствителни биологични механизми, които на свой ред могат да увеличат уязвимостта на тялото към болести.

Изследователи от Факултета по медицина на Нюйоркския университет наскоро са се фокусирали върху това как алкохолът влияе на бактериалния микробиом на устата.

Техните открития, публикувани в списанието Microbiome, показват, че консумацията на алкохол увеличава развитието на вредни бактерии в устата, докато в същото време спира развитието на ползотворни, пробиотични бактерии.

Един от изследователите, Jiyoung Ahn, казва: „Нашето изследване дава ясни доказателства, че пиенето пречи да се поддържа здравословен баланс на микроби в устата и може да помогне в обяснението защо пиенето, също като пушенето, води до бактериални промени, свързани с рак и хронични заболявания.“

Изследователите работили с 1 044 участници на възраст между 55 и 87 години в САЩ. Всички били здрави по време на включването в изследването и дали проби от бактериите в устата си, както и информация за консумацията си на алкохол. От тях 270 не пиели, 614 пиели умерено, а 160 споделили за прекомерна употреба.

След това изследователите анализирали биологичните проби и комбинирали тези резултати с данни за употребата на алкохол, за да разберат кои бактерии процъфтяват в микробиома на хора, които не пият, и на такива, които пият. Също така изследвали развитието на кои бактерии било възпрепятствано.

Екипът открил, че консумацията на алкохол води до по-устойчиво развитие на определени вредни бактерии в устата – видовете Bacteroidales, Actinomyces и Neisseria.

В същото време полезните бактерии, като тези от вида Lactobacillales, които могат да помагат за превенцията на определени болести, не се развивали както трябва в микробиомите на пиещите.

„Хората, които пият, имаха намалена разпространеност на рода Lactobacillales … Други  видове, някои от които потенциално патогенни, бяха по-разпространени при по-високата консумация на алкохол.“

Изобилието от вредни бактерии, както изследователите отбелязват, може да доведе до развитие на сърдечно-съдови заболявания, както и някои видове рак (на главата, шията и стомашно-чревния тракт).

„Доказателствата показват, че липсата на равновесие в микробиома на устата е свързана с локални орални заболявания като перидонтит и кариеси и потенциално системни заболявания, включително рак на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдови заболявания,“ обясняват изследователите.

Водещият автор, Jiyoung Ahn, предполага, че намаляването на консумацията на алкохол може да помогне за поправяне или дори за предотвратяване на вредите, нанесени от нездравословен микробиом на устната кухина. Тя отбелязва, че са нужни още изследвания, за да се установи как различните видове алкохол влияят на развитието на бактерии.

Източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321619.php