телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Алкохолът намалява продължителността на живота

Алкохолът намалява продължителността на живота

Според изследване, публикувано в списанието The Lancet, алкохолът намалява продължителността на живота. То изследва моделите на употреба на почти 600 000 души в 19 държави. Екипът е воден от Анджела Ууд, преподавател по биостатистика в Департамента по обществено здраве и първична грижа в университета "Кеймбридж".

Професор Ууд и колеги правят преглед на 83 изследвания, които включват информация за хора, които пият, в сравнение с въздържатели.

Учените изследват употребата на алкохол на общо 599 212 настоящи употребяващи. Никой от участниците няма история на сърдечно-съдови заболявания в началото и учените взимат предвид възрастта, пола, наличието на диабет и тютюнопушене.

За анализирания период са преброени 40 310 смъртни случая и 39 018 случая на сърдечно-съдови заболявания.

Накратко, новото изследване разкрива, че няма полезно умерено пиене. „Безопасният“ лимит на употреба е зададен като 7 стандартни питиета на седмица (еквивалентни на 100 грама чист алкохол), като всичко над това увеличава риска от преждевременна смърт. Например, една бира от 330 мл с 5% обемно съдържание на алкохол съдържа 13 грама чист алкохол.

За хората, които пият между 7 и 14 стандартни питиета на седмица, е вероятно да имат намалена продължителност на живота с 6 месеца. Тези, които консумират от 14 до 25 стандартни питиета на седмица, имат намаляване на продължителността на живота с 1-2 години, а консумация над 25 стандартни питиета на седмица е свързана с намаление от 4-5 години.

Продължителността на живота е изчислена за човек на 40 години, който би продължил да употребява в същите количества до края на живота си.

Учените откриват и връзка между алкохола и развитието на сърдечно-съдови заболявания. По-високата консумация на алкохол е свързана с  повишен риск от инсулт, сърдечна недостатъчност и фатална хипертонична болест.

Авторите на изследването коментират значимостта на откритията и предполагат, че държавите, в които алкохолните лимити са по-високи отколкото във Великобритания, трябва да ги снижат.

„Това е сериозно пробуждане за много държави“, казва проф. Джереми Пиърсън, медицински директор на British Heart Foundation, английска организация с идеална цел, която е осигурила част от нужното финансиране за изследването.

Източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321503.php