телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Ако позволявате на децата си да опитват алкохол вкъщи, това няма да предотврати запойното пиене на по-късен етап

Ако позволявате на децата си да опитват алкохол вкъщи, това няма да предотврати запойното пиене на по-късен етап

Родителите трябва да отложат момента, в който детето им за първи път опитва алкохол, защото той може да увреди развиващия се мозък.

Идеята, че ако вие запознаете детето си с алкохола, например с чаша вино по време на вечеря, така ще премахнете любопитството му към непознатото и ще предотвратите запойното пиене, е мит, казват британски експерти. Твърде много хора все още вярват, че семействата, които пият заедно във Франция, предпазват децата си, докато всъщност нивата на алкохолна зависимост и запойно пиене в тази страна са по-високи от тези във Великобритания.

Предупреждението идва от организаторите на здравна кампания в Североизточна Англия, насочена към родителите. Кампанията „Какви са вредите“ (What’s the Harm) е подкрепена от експерти от различни части на Великобритания.

Според препоръките на главния медицински съветник на британското правителство най-здравословно е детството, когато е свободно от алкохол до 18 годишна възраст, и децата не трябва изобщо да пият, преди да навършат 15 г. Но този съвет от 2009 г., потвърден през 2016 г., не е широко известен, казва Колин Шевилс, директор на Balance – група за информираност по отношение на алкохола, основана от местните власти на 12 района в Североизточна Англия.

„Само един от 20 пълнолетни знае за това“, казва той. „Очевидно е, че много митове процъфтяват в отсъствието на силни кампании. Правителството не прави достатъчно, за да информира хората за вредите, нанасяни от алкохола върху юношите и децата.“

Едно тяхно допитване до родители показва, че почти половината от тях (43%) вярват, че децата трябва да опитат алкохол за първи път преди 15 годишна възраст, въпреки че доказателствата сочат, че децата, които започват да пият в ранна възраст, е по-вероятно да злоупотребяват с алкохол по-късно през живота.

„Родителите имат право да знаят всичко за вредите от алкохола, пред които се изправят децата, ако пият. Всеки родител иска най-доброто за детето си и ние знаем, че може да е трудно да сме наясно какво е правилното решение относно алкохола“, казва Шевилс.

„Обаче от това, което казват родители от Североизтока, знаем, че съществува мит, че ако се даде алкохол на децата в ранна възраст, те ще бъдат по-малко любопитни, докато в действителност това може да бъде отключващ фактор за по-нататъшно пиене. Хората споменават френския обичай да се дава алкохол на децата, но всъщност във Франция има два пъти повече зависими към алкохол, отколкото във Великобритания.“

Ако децата пият, е по-безопасно за тях да го правят вкъщи, казва той, но родителите имат право да знаят какви увреждания може да причини алкохолът и да имат правото да дадат доводи против пиенето, ако тийнейджърът казва, че „всички го правят“.

Алкохолът засяга децата по-бързо, отколкото възрастните, казва д-р Джон Грийн, общопрактикуващ лекар в Нортъмбърланд. „Медицинските доказателства ясно показват, че пиенето може също да засегне нормалното развитие на жизненоважни органи и функции у децата, включително на мозъка, черния дроб, костите и хормоните. Употребата на алкохол е свързана и с психичното им здраве и може да доведе до чувство на депресия. Също така може да засегне начина, по който се справят децата в училище“, казва той.

Все повече млади хора избират да не пият и те трябва да бъдат подкрепени, казва проф. Сър Йън Гилмор, председател на британския Алианс за алкохол и здраве (Alcohol Health Alliance). „Митове, според които ако давате алкохол на децата си, ще им спестите проблеми, са много по-разпространени и хората имат правото да знаят фактите.“

„Тази кампания на Balance има за цел да помогне да родителите за проблем, с който много от нас трябва да се справят. Тя ще им помогне да вземат решения относно алкохола, които ще осигурят на децата най-добрия старт в живота, и аз бих призовал правителството да види как кампанията може да се възпроизведе из цялата страна.“

Източник: https://www.theguardian.com/society/2018/nov/19/letting-children-try-alcohol-at-home-wont-deter-binge-drinking-say-uk-experts