телефонна линия

0888-99-18-66

BG
EN
Facebook Twitter YouTube - Email

Афганистан превръща изоставена база на НАТО в център за лечение на зависими

Афганистан превръща изоставена база на НАТО в център за лечение на зависими

Афганистанските власти са отворили нов център за лечение на зависими в изоставена военна база на НАТО в Кабул. Това е опит да се справят с огромния проблем с вредната употреба на наркотици.

Афганистан е един от най-големите производители на опиум  - количеството му за миналата година е около 3 300 тона въпреки спада от 48%. Икономиката е в много лошо състояние заради десетилетията на война и не може да осигури работни места за младите. Търсенето на временно облекчение чрез употреба на наркотици е голямо.

Центърът „Феникс“ ще приеме около 1000 бездомни зависими, които ще получават храна и медицински грижи според Министъра на общественото здраве. Курсът на лечение е 45 дни.

Това е една от многото инициативи срещу наркотиците, подкрепени от правителството и международните му партньори, но е много малка стъпка за разрешаването на задълбочаващ се проблем и някои хора са скептично настроени.

Според доклад, финансиран от САЩ, употребяващите наркотици възрастни са между 1,9 милиона и 2,4 милиона, като се има предвид, че цялото население е около 30 милиона. В страната има само 123 центъра за лечение, които успяват да приемат едва 10% от употребяващите опиум или хероин . Дори и зависимите, които постъпват в тях, често се връщат към употребата.

Министрите казват, че са наясно с последиците от проблема с наркотиците не само за общественото здраве, но и за подхранването на корупцията във властта. За съжаление тяхната възможност да противодействат на индустрията за милиарди, защитена от силни регионални интереси и контролирана от военачалници и талибани, е твърде малка.

Източник: http://www.reuters.com/article/us-afghanistan-drugs-idUSKBN0UN0BB20160109